Красимир Вълчев: Близо 60 000 деца са проблемни и има риск да отпаднат от образователната система

Красимир Вълчев: Близо 60 000 деца са проблемни и има риск да отпаднат от образователната система | StandartNews.com

Около 60 000 деца ще прекрачат за първи път вратите на училищата в цялата страна. От миналата година вече имаме данни за всяко едно дете, което липсва в образователната система. Всички институции работят по тази тема. Около 60 000 са и децата, които са проблемни и има риск да отпаднат от системата, заяви министър Красимир Вълчев. В първи учебен ден той бе гост в сутрешния блок на БТВ.

"Трудно е да се следи всяко едно дете, особено при тази мобилност. 14 000 деца са отпаднали от системата. Повече от 8 000 от тях са заминали за чужбина с родителите си. Целта ни е децата да бъдат обхващани още на 4-5 години. Помагаме на близо 300 български училища в чужбина. Целта е децата там да изучуват и да не забравят родния език. Предприемаме мерки за намаляване на тежестта на раниците. В тази насока продължава и програмата "Шкафче". В 50 училища продължават ремонтите. Не помня друга, в която да са ремонтирани толкова много учлища и детски градини. Говорим за над 1 100 заведения, които бяха ремонтирани по ОП "Региони в растеж". Искам да се извиня, ако някъде има неудобства", каза още Вълчев.

"Има недостиг на учители. Темата е важна и в министерството работим ежедневно по нея. На места има свръхконцентрация на ученици. Работим и това да се промени. Необходимо е време, за да се премине само към смяна в училищата. Критерият близост изигра своята роля. Видяхте, че тази година нямаше опашки пред училищата за записване. Ясно е, че има спад в образованието в последните десетилетия. Учителите обаче казват, че в последните няколко години има напредък и положителни тенденции. В момента началната заплата на млад учител е 860 лв., а от първи януари трябва да стане 920 лв. Най-много голяма липса има при учителите по математика и физика. Учителите са най-важното нещо. Винаги сме казвали това. Трудно е да мотивираме млад учител да работи в по-малко населено място. Правим всичко по силите си и няма да се откажем да работим", каза министър Вълчев.

"Желая на всички деца и техните родители успешна учебна година. Всички трябва да бъдем партньори и да работим заедно", завърши Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай