Германия тръгва на лов за стажанти

Германия тръгва на лов за стажанти | StandartNews.com

Берлин. Докато цяла Европа се тресе от криза, в Германия закъсаха за млади хора, които искат да стажуват и да учат професия. Щом обаче своите не стигат, да привлечем чуждите! Такова е мотото на много германски предприятия, които изпитват остра нужда от стажанти. Фирмите запълват незаетите места с чужди кандидати включително и от България, пише "Дойче веле".

Само допреди години Германия се чудеше какво да измисли, за да накара фирмите да разкриват места за стажанти. През 2004 г. управляващата тогава червено-зелена коалиция дори искаше да налага глоби на предприятия, които не приемат достатъчно стажанти. Индустриалните сдружения се опълчиха, шефовете на фирми възроптаха, а синдикатите тържествуваха.

В крайна сметка идеята се провали при гласуването в Бундесрата.Днес ситуацията е коренно различна. Стажантски места - колкото щеш, стажантите обаче липсват. По данни на Федералната служба по труда в момента в Германия има 144 000 свободни стажантски места. Само в стажантската борса на Германската индустриална и търговска камара са обявени 12 хил. незаети места.

Много предприятия обаче трудно намират подходящите стажанти за обучение.Недостигът на стажанти в източните германски провинции е следствие от обединението на Германия. След политическата промяна ръстът на раждаемостта в тези провинции рязко спада. Това се вижда най-ясно от завършващите випуски в средните училища. Всяка година средно образование завършват 20 000 ученици по-малко.

В западните германски провинции също се чувства остра липса на стажанти и кандидати за професионално обучение. Броят на завършващите средно образование остава константен, но предприятията са принудени да се борят с конкуренцията на университетите.

Повечето абитуриенти на всяка цена искат да следват.Неволята учи, казват старите хора. В търсенето на стажанти германските предприемачи прибягват до най-различни средства.

Всяка година делегация от местни политици и предприемачи от региона на град Датендорф в Бавария например поемат пътя към Бургас. "На място провеждаме разговори и представяме нашите предприятия", казва Херберт Алтман, който организира пътуванията. В много училища в Бургас се изучава немски език.

През 2011 година 42 български зрелостници са пристигнали в Бавария за професионално обучение. "И от двете страни интересът е огромен", казва Алтман. "През октомври отново пътуваме за Бургас", допълва той.В град Ерфурт пък Индустриалната и търговска камара организира ежегодни пътувания до Чехия, Полша и Унгария. 12 германски предприятия от региона търсят на място подходящи стажанти.

"Така можем да попълним поне част от стажантските места със зрелостници от чужбина", казва координаторът на проекта Марио Меле.39 унгарци и чехи получават професионална квалификация в Ерфурт. Чуждестранните стажанти излизат всъщност по-скъпо на германските фирми, защото много често имат нужда от помощ при търсене на квартира и записване в курсове по немски.

Лошото е само, че езиковите познания на някои чуждестранни стажанти не са достатъчни за трудовото ежедневие в Германия. "Предприятията трябва да предлагат атрактивни места и на германските абитуриенти. Много фирми бяха свикнали да привличат само най-добрите. Сега обаче германските предприятия трябва да се научат да се борят за всеки нов стажант", казва Марио Меле.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай