Сряда,

Езиковата гимназия в Пловдив още е строителна площадка

От: Администратор -
A
A
A

Езиковата гимназия в Пловдив ще започне новата учебна година като строителна площадка. Фирмата, която била наета за цялостен ремонт на сградата, внезапно спряла работа и оттогава от общината не успяват да открият собственика й. Спечелената поръчка е на стойност над 1 милион лева.

Ремонтът на гимназията започнал през април. За изпълнител на проекта е избрана пазарджишката фирма „Термикс ЕС". Преди години същата фирма е правила ремонти на детски градини в Пловдив, но без да извърши всичките дейности по проект.

„Когато беше избрана предупредих заместник-кмета Кацарски, но получих уверението, че тя е голяма, сериозна фирма и всичко ще бъде наред", обясни Николай Радев, директор на Езиковата гимназия в Пловдив.

Стойността на поръчката за ремонта на училището е над 1 млн. лева. Той включва цялостно външно саниране, подмяна на дограмите на общежитията, ремонт на покрива и обновяване на отоплителната система.

„Доколкото разбрах от Община Пловдив, тъй като за съжаление ние нямаме тези възможности за комуникация, за упражняване на контрол, самият собственик на фирмата е заявил, че не може да продължи и е напуснал изобщо договора", обясни Радев.

В Община Пловдив знаят, че преди години фирмата не е изпълнила коректно договора си за ремонта на детските заведения в града.

„Ние нямаме ефективни действия, които да отстранят фирмата след като има решение на съда, че тази фирма печели поръчката. Законът за обществените поръчки е предвидил такива възможности, в които при такава ситуация да бъде стартирана нова поръчка, която да бъде във възможно най-кратки срокове, избор на изпълнител, подписване на договор и довършване на обекта", обясни инж. Димитър Кацарски, зам.-кмет „Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции".

До момента фирмата е направила около една пета от ремонта. Останалите 80% от дейностите ще бъдат дадени на нова фирма чрез директно възлагане или бърза обществена поръчка. Документално обаче договорът с пазарджишката фирма „ТермиксЕС" не е прекратен, защото от общината не могат да открият нейния собственик. Нашите опити също останаха без успех. От училището уверяват, че първият учебен ден ще започне нормално, въпреки недовършените ремонти.

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички