Доклад изкара Левски нарушител

Доклад изкара Левски нарушител | StandartNews.com

София. Доклад на комисията по дискриминация проучва всички учебници до 7 клас. Той търси дискриминационни елементи по шест основни признака, сред които етнически, религиозен, полов. Към него има поддоклади, разработени от около 12 независими експерти, и именно те изобилстват от понякога доста странни примери.

В един от докладите например е посочено, че когато се учи за залавянето на Васил Левски, на децата трябва да бъде обяснено, че османската полиция просто си изпълнява задълженията, а той е нарушител на територията на империята.

Относно текст за смъртта на свети Георги Софийски пък експертите заявяват, че е недостатъчно обяснението, че той не е искал да приеме исляма. Трябвало изрично да се обясни на децата, че насилственото помохамеданчване не е характерна черта на мюсюлманската религия, а политика на самата Османска империя.

Много стриктно се следи да не би някъде да е спомената думата "турчин" вместо "османлия". Освен това към повечето учебници по музика има критика, че не са включили песни на различните етноси, нито пък представят празниците на други религии освен християнската.

Много критики отнасят и две картинки. Едната е негърче с халки на ушите и тарамбука, благодарение на което децата по политически некоректен начин научавали буквата Ъ в "негЪр". Другата разкритикувана рисунка е на индианец с томахавка.

Според експертите това внушавало на децата, че афроамериканците и индианците и сега изглеждат по този начин. Остра реакция има и към приказката "Манго и рибарят", защото Манго било разпространена у нас дума за синоним на ром. Децата оставали с впечатление, че всички роми са бедни и бездомни. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай