35 се борили за място в Испанската

Втора английска е най-желана с 12 000 кандидати, балът за елитните школа скочи с почти единица

35 се борили за място в Испанската | StandartNews.com

София. 35 седмокласници са се борили за едно място в най-желаните паралелки по испански с английски в Испанската гимназия. Това съобщи шефът на просветния инспекторат в столицата Ваня Кастрева при изнасянето на резултата.

Общо 1957 деца са подали документи за двата класа, които приемат общо 56 ученици. Най-желана като цяло остава Втора английска гимназия, за която документи са подали 11 898 кандидат-гимназисти. Според Кастрева една от причините за силния интерес към училището е фактът, че то е в нова сграда и има най-добрата материална база в цяла София.

С най-висок успех и тази година се влиза в Немската гимназия, където балът е 34,610 от 36 възможни. Паралелката с най-висок бал обаче е в Софийската математическа гимназия и е по математика и немски. Там детето с най-нисък бал има 35,524 точки. Като цяло баловете за всички елитни училища са се вдигнали на места с цяла единица, каза Кастрева.

Причината е най-вече във високите резултати по български, които за хуманитарните гимназии се удвояват. Най-много е скочила летвата във Втора немска, която тази година приема с минимум 33,914. Миналата година там балът е бил 33,072. Голям е скокът и във Френската гимназия. С около половин единица са скочили баловете във Втора английска, Немската, Испанската гимназия. За първи път няма пълен отличник. Момичето с най-висок резултат се казва Филипа Топалова, завършило е 49-о ОУ и има бал 35,964. Прието е в Немската гимназия.

Ако кандидат-гимназистите не искат да бъдат приети по първо класиране, нужно е да отидат в училището, където са приети, и да подадат молба за участие във второто. В противен случай компютърът няма да ги "завърти" и ще отпаднат от класацията, каза Кастрева. При второ класиране няма опасност да загубиш мястото, на което си приет, може само да минеш по-напред, уточни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай