Вивиан Рединг се застъпи за българските роми

Вивиан Рединг се застъпи за българските роми  | StandartNews.com

Брюксел. Заместник-председателката на Европейската комисия Вивиан Рединг заяви в интервю за Дойче веле, че ромите от България и Румъния са европейски граждани и като такива имат право на свободно придвижване в ЕС.

"Да не забравяме откъде тръгнахме. В Европа липсваше координация на усилията за интеграция на ромите. В това отношение Европейската комисия постави началото на един мъчителен, но необходим процес - да накара страните-членки да разработят национални стратегии за интеграция на това малцинство. И натискът подейства - днес не само имаме такива стратегии, които ЕК оценява веднъж годишно, но наблюдаваме и подобрено сътрудничество между страните-членки в техните усилия за интеграция на ромите", казва Рединг.

"Инвестицията в образованието на ромите е инвестиция в бъдещето. Защото тези хора могат да бъдат полезни за икономиката само ако имат работа", коментира още еврокомисарката, която допълни, че има още работа в тази насока.

Според Рединг, България вече използва много по-целенасочено европейските средства, отпускани по програми за ромите. Във Франция пък сътрудничеството между националните и местните власти функционира отлично, а Унгария е разработила много солидна система, с помощта на която се контролира изпълнението на националната стратегия за интеграция на ромите. Тези примери са окуражителни, но за съжаление си остават по-скоро изключения. Именно поради това е изключително важно да се полагат усилия за изпълнение на националните програми за интеграция, уверява Вивиан Рединг.

"Свободното придвижване в ЕС е право на всички европейски граждани, включително на представителите на малцинствата. Съгласна съм с германската социална министърка Урсула фон дер Лайен, която казва, че имигрантите са шанс за Германия и за Европа. Да се забранява на тези хора да ходят от една страна в друга е от икономическа гледна точка погрешно. Да не говорим, че подобна политика е несъвместима с европейското право", припомня Рединг. В същото време тя призовава страните-членки да се концентрират върху усилия и действия, които да доведат до подобряване на шансовете за ромите. Тяхна грижа е тези хора да получат добро образование и достъп до трудовия пазар. В това отношение ЕС отпуска средства от своите социални фондове, а страните-членки трябва по-решително да се борят срещу дискриминацията и изолацията на ромските малцинства, казва зам.-председателката на ЕК.

Федералният министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих предупреди, във връзка с вълната от бедни преселници от България и Румъния, които изправят много германски общини пред сериозни затруднения, че всеки, който идва в Германия, за да се възползва от социалната система на страната, ще бъде отзоваван и може да получи забрана за повторно влизане в Германия. "Нека повторя: свободното придвижване е основно право на европейските граждани и не може да бъде поставяно под въпрос. Всички европейски граждани имат еднакви права. Ромите също са граждани на ЕС и като такива имат право на свободно придвижване. Както изглежда обаче, някои се опитват да печелят гласове с популистка реторика. Тази реторика не е в съзвучие с европейските ценности и затова очаквам от водещите политици в Европа да се противопоставят на популизма", казва от своя страна еврокомисарката.

Тя уверява, че ще продължи да се застъпва за правото на свободно придвижване. А който иска да пресече опитите за злоупотреби със социалните плащания, трябва да използва собственото си национално законодателство.

"Не виждам обаче никакво основание да се оспорва правото на свободно придвижване", казва още заместник-председателката на ЕК, цитирана

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай