Трета буря заплашва Европа

Трета буря заплашва Европа | StandartNews.com

Лондон. Трета поредна зимна буря се кани да удари Европа през идните дни. Времето в северната част на континента няма да се изясни и затопли скоро. 

През изминалия уикенд последните удари на зимната буря Леон наводниха много страни в северна Европа и Великобритания, а друго явление донесе силни снеговалежи и прекъсвания на електричеството в южните части на континента. 

В Североизточна Европа ниското налягане в горните слоеве на атмосферата над Средиземноморието се задържа, тъй като е блокирано от зона на високо налягане над Източна Европа. Според метеоролозите това може да доведе до необичаен за сезона дъжд и силен сняг по планините. 

В нощта на вторник срещу сряда нова буря ще се разрази над Западна Европа със силни ветрове и дъжд. Засегнати ще бъдат страните от Ирландия и Великобритания до Франция и Испания. 

Огромните вълни, които се образуваха по западния бряг на Франция привлякоха сърфисти от цял свят, предаде CNN. Властите предупреждават, че влизането в бурните води е опасно, но любители на екстремните преживявания бяха забелязани и до бреговете на Великобритания и Ирландия. Река Арно в Пиза, Италия, заплаши да прелее, съобщи BBC, а близо 30-метрова средновековна стена се срути в град Волтера. Части от Словения, Сърбия и Хърватия останаха без ток, много паднали дървета застрашиха хората и стотици бяха евакуирани. 

Милиони евро щети на Балканите

Тежката зима на Балканите и наводненията в Западна Европа са нанесли щети за милиони евро. Властите в Словения все още оценяват размера на щетите от снежната буря, която се оказа най-силната за последните няколко десетилетия. В понеделник полицията в Сърбия започна изтеглянето на камиони, които бяха блокирани с дни на главния път между Нови Сад и Суботица. Щетите от наводненията в Рим възлизат на най-малко 15 млн. евро. Разглежда се възможността за обявяване на извънредна ситуация. Не се вижда и краят на проливните дъждове, които причиниха наводнения в обширни части от територията на Южна Англия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай