Шенген през крив макарон

Брюксел отказа да реши през март дали да станем част от зоната

Шенген през крив макарон | StandartNews.com

Брюксел. България ще види Шенген през крив макарон. Влизането на Румъния в зоната също се отлага. Разширяването на Шенген отпада от дневния ред на Евросъюза за март, съобщиха от Брюксел.

Решението трябваше да бъде взето на предстоящото заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 7 и 8 март в белгийската столица. Властите в София и Букурещ очакваха темата да бъде разгледана в Брюксел. Управляващите в България и Румъния се надяваха да ни бъде разрешено частично присъединяване към Шенген - по въздух и вода.
През миналата седмица премиерът на комшиите Виктор Понта заяви, че вероятното решение за приемането на София и Букурещ в Шенген ще бъде повлияно от политическата нестабилност в България.

В началото на годината от ирландското председателство на ЕС разпространиха програма, според която темата за разширяването на пространството за свободно пътуване влизаше в дневния ред. В сегашното съобщение не се посочват причини за промяната, съобщи БНР.

Източници от Брюксел довериха, че все още няма консенсус за присъединяването на двете балкански страни.
България и Румъния са изпълнили техническите критерии за членство в зоната за свободно пътуване. Досега обаче Холандия не приемаше аргументите ни заради липсата на резултати в борбата с корупцията и престъпността. Подобна позиция миналото лято заявиха и Германия и Белгия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай