Рединг: Никой не прави нищо за интеграцията на ромите

АИ: Ромите са обречени на постоянна несигурност

Рединг: Никой не прави нищо за интеграцията на ромите | StandartNews.com

Брюксел. "За програмите по интегриране на ромите са отпуснати 50 милиарда евро, които все още не са използвани", заяви еврокомисарят за правосъдието Вивиан Рединг пред „Франс инфо".

"На разположение има 50 милиарда евро, които не са използвани. Ситуацията е оставена да се влоши до непоносимост, а никой не прави нищо за интеграцията. Ние сме поставили парите на масата. Те могат да послужат на кметовете, а виждам, че парите не са използвани", заяви Рединг.

Относно членството на България и Румъния в Шенген, тя припомни, че „страните членки единодушно трябва да решат дали тези страни да влязат в Шенгенското пространство".

"Комисията осигури подготвителната работа. Сега топката е в полето на националните правителства. Нека поемат своята отговорност", добави Рединг.

Полемиката около проблемите за интегрирането на ромите във Франция е използвана за изборни цели. Това заяви европейският комисар за правосъдието Вивиан Рединг, цитирана от Ройтерс.

"Ако не се лъжа, във Франция се усеща атмосферата на изборите. Всеки път, когато политиците не искат да говорят за важните неща като бюджета или дълговете, се обръщат към ромите", заяви Рединг във връзка с предстоящите през 2014 година местни и европейски избори.

"Имаме европейски правила, които са подписани от Франция – правила за свободно движение на европейските граждани. А това не са роми, а хора. Те могат да бъдат върнати само чрез съдебно решение, ако са направили нещо, което е в разрез със законите в дадената държава", подчерта Рединг.

Изказването й бе направено след вчерашното изявление на вътрешния министър Манюел Валс, че ромите трябва да бъдат върнати в България и Румъния.

В публикуван доклад, правозащитната организация „Амнести интернешънъл" изрази възмущение, че френското правителство не е прекъснало порочния кръг от порочни изследвания на роми, се посочва на официалния сайт на „Амнести интернешънъл".

Във Франция живеят около 20 000 имигранти-роми, пристигнали основно от Румъния, България и бивша Югославия. Почти всички те са избягали от нищетата и дискриминацията в родината си.

За първото полугодие на 2013 година по неофициални данни са изселени 10 000 роми.

"Във Франция няма норми, ефективно защитаващи от принудително изселване. Ромите са обречени на постоянна несигурност. Необходимо е да се въведе законодателна забрана за принудителните изселвания", заяви ръководителят на програмата на „Амнести интернешънъл" за Европа и Централна Азия, Джон Далхаузен.

"Френското правителство трябва да изпълнява международните задължения. То трябва да приеме ефективни мерки за защита на хората от принудително изселване", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай