Мишел Барние ще се кандидатира за председател на ЕК

Мишел Барние ще се кандидатира за председател на ЕК | StandartNews.com

Париж. Мишел Барние, еврокомисар за вътрешния пазар и финансовите услуги, ще се кандидатира за председател на Европейската комисия след приключването на мандата на Жозе Мануел Барозу, предаде АФП.

Дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) ще проведе конгрес в Дъблин през март, а Барние и бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер са основните кандидати. "Ако бъда избран от Европейската народна партия, съм готов да се ангажирам", каза пред вестник "Фигаро" 63-годишният французин.

На въпрос какви биха били приоритетите му в случай, че бъде избран за председател на комисията Барние напомни, че до този момент основният ангажимент на ЕК бе преодоляването на последиците от икономическата криза.

"През следващите пет години Европа трябва да получи възможността отново да поеме инициативата", заяви Барние и допълни, че ще се съсредоточи главно върху промишлената стратегия, инфраструктурната политика, единния пазар, сигурността и имиграцията.

Барние, който за кратко беше външен министър по времето на дясноцентриста Жак Ширак и министър на земеделието при Никола Саркози, не очаква настоящият френски президент социалист Франсоа Оланд да блокира кандидатурата му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай