И Белгия с мерки срещу български работници

И Белгия с мерки срещу български работници | StandartNews.com

Брюксел. Белгия ще предприеме мерки срещу нахлуването на български и румънски работници след 1 януари 2014 година, както правят Германия, Франция и Великобритания, съобщават местните медии. В информацията не се казва какви именно мерки ще бъдат предприети, но пък се посочва, че всеки пети сред самонаетите работници в Белгия е чужденец, най-често от Румъния, България или Полша. За разлика от белгийските самонаети чужденците най-често прекратявали дейността си в рамките на първата година от регистрацията, сочи местната статистика.

Румънската министърка на труда Мариана Къмпяну пък разкритикува кампанията в британските медии срещу източноевропейските работници и заяви, че Великобритания трябва да е благодарна за това, че румънците и българите заемат работни места, които са отбягвани от британците. Къмпяну заяви, че подкрепя плана на британския премиер Дейвид Камерън да ограничи социалните помощи за гражданите от ЕС, но отбеляза, че тъкмо социалните помощи са причината, поради която британците не приемат хилядите нископлатени работни места.

Британският депутат лейбърист Кевин Барън също предупреди да не се всява паника за отварянето на пазара на труда от 1 януари. В Камарата на общините Барън заяви, че милиони хора вече са напуснали България и Румъния в търсене на работа след 2007 г., и нарече "срамна" твърдата риторика за последиците, които щяло да има отслабването на граничния контрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай