Гърция продаде държавния газов оператор

Гърция продаде държавния газов оператор | StandartNews.com

Атина. Гърция продаде 66% от акциите на държавния газов оператор ДЕСФА. Мажоритарният пакет на компанията вече е собственост на държавната петролна компания на Азербайджан "Сокар", съобщи БНР. Така Атина си осигури участие в трансадриатическия газопровод ТАП.

Правителството в Атина беше притискано от кредиторите да засили програмата по приватизация. В неделя се ратифицира сделката за продажбата на основния пакет акции на газовия оператор ДЕСФА. Стойността на сделката е 400 милиона евро.

Трансферът на азерски газ през Гърция, Албания и Италия се счита като най-рентабилен проект за транспортиране на гориво от Каспийско море към Западна Европа. Това е най-мащабната чуждестранна инвестиция в Гърция от началото на кризата.

Атина продължава преговорите за финализиране на сделката и за газовия холдинг ДЕПА. Това е държавната компания за продажба и доставка на природен газ за големи потребители. Първият опит с руския газовият гигант "Газпром" не доведе до приватизация поради натиск от Евросъюза. Руснаците оттеглиха офертата си от 2 милиарда евро, но не и интереса за присъствие на гръцкия енергиен пазар. Агенция за приватизация е готова да възобнови търга за ДЕПА с променени условия, удобни на Москва и Брюксел, припомня БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай