Гърция приема закон срещу расизма и ксенофобията

Гърция приема закон срещу расизма и ксенофобията | StandartNews.com

Атина. Гръцкият парламент ще разгледа законопроект за борба с расизма и ксенофобията, предвиждащ затвор до три месеца и парична глоба от пет хиляди до двайсет хиляди евро за всеки, който провокира, насажда или насърчава действия на насилие или омраза срещу лица или групи от лица от друг етнически произход, раса и цвят на кожата, излагащи на опасност обществения ред и застрашаващи свободата или личната сигурност на гражданите, предаде БНР.

Европейският съюз призова Атина да овладее растящите прояви на ксенофобия и расизъм в Гърция, превърнали се във всекидневие, откакто неонацистката партия "Златна зора" влезе в парламента миналата година.

В проекта, изготвен от правосъдното министерство, са определени наказателни санкции, които ще се налагат в случай на провокиране, насърчаване или насаждане на омраза и на действия, тласкащи към извършване на престъпление.

Гръцките издания посочват още, че със същите санкции ще бъдат наказвани и тези, които създават или участват в организация или сдружение под каквато и да е форма, целящи провокирането на такива действия.

Разпоредбите постановяват още "Златна зора" да бъде лишена от всякаква държавна субсидия или финансиране, депутатите да бъдат отстранявани от парламента за расистко поведение, ако такова бъде регистрирано от властите, и да се наказват всички онези, които прокламират фашизъм и нацизъм в страната.

Миналия месец гръцките депутати решиха да спрат държавното финансиране на крайно дясната партия "Златна зора" като част от усилията на правителството да се пребори с партия, която определя като "неонацистка престъпна организация".

Целта на законопроекта, който кабинетът на Андонис Самарас внася в парламента след извършените арести на лидера и на депутати от "Златна зора", е да бъдат изкоренени явленията на расистко насилие в Гърция. Парламентът отне също и имунитета на депутати от тази партия.

В проекта са предвидени и разпоредби, забраняващи благотворителното раздаване на храни само на гърци. Подобни прояви бяха станали практика за "Златна зора".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай