Гърция преговаря за нов транш с тройката кредитори

Гърция преговаря за нов транш с тройката кредитори | StandartNews.com

Атина. В Атина започна поредният кръг от трудните преговори между Гърция и тройката нейни кредитори ЕС-МВФ-ЕЦБ, като целта е да се финализират новите мерки за затягане на коланите, за да бъде деблокиран пореден транш от заема.

Преговорите с Тройката води финансовият министър Янис Стурнарас, като не е известно кога ще бъдат завършени, заяви пред АФП високопоставен служител в министерството, пожелал анонимност.

Не е изключено те да продължат цялата седмица, дори и след представянето в четвъртък на проекта за бюджет 2014 г. в парламента. Предвидени са разговори и с министъра на труда Янис Вруцис за проектозакона за реформа на социалното осигуряване, чиято цел е да се намалят публичните разходи.

Гръцкото коалиционно правителство вероятно ще бъде принудено да прибегне отново до нови болезнени мерки за икономии, ако размерът на очаквания бюджетен дефицит надхвърли 1.3 млрд. евро през 2014 г., пише Нафтемборики.

Атина е подложена на натиск от страна на представителите на тройката кредитори от Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ, които на водените с правителството вчера преговори отново са настояли за съкращения на разходи и служители в държавния сектор и за корекции в законодателството за единния имотен данък.

В. Кердос пише, че до снощи не е било постигнато споразумение с кредиторите, тъй като техните представители не само настоявали за нови мерки над 1.3 млрд. евро, но и оспорвали ефекта от предложените от правителството структурни мерки, с които то се надява да спести около 1.3 млрд. евро, за да не прибягва до нови съкращения на заплати и пенсии.

Преговорите с кредиторите се очаква да продължат днес и утре и на тях ще бъде направен опит за постигане на споразумение по спорния и за двете страни въпрос за размера на бюджетния дефицит за 2014 г., а също и за определяне на мерките, чрез които управляващата коалиция възнамерява да покрие дупката в публичните финанси, тъй като в четвъртък в парламента влиза "бюджет 2014".

Финансовият министър Янис Стурнарас определи преговорите с тройката като трудни, изтъквайки, че правителството се стреми към споразумение до 9 декември, за когато е планирано заседание на Еврогрупата.

Ако тройката държи да бъдат икономисани повече средства, тоест над очакваните 1.3 млрд. евро, тогава опасността от нови рестрикции е явна и те най-вероятно ще засегнат отново заплати и пенсии, макар че правителството уверява, че повече съкращения на доходи няма да бъдат правени, смятат анализаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай