Гърция поема председателството на Съвета на ЕС

Гърция поема председателството на Съвета на ЕС  | StandartNews.com

Атина. Тази вечер се очаква Гърция да встъпи официално във функциите си на ротационен председател на Съвета на ЕС с тържествена церемония в Атина, на която ще присъстват председателят на Европейската комисия Жозе Барозу и еврокомисарите.

Това е петото поред гръцко председателство. Заради напрегнатото икономическо положение желанието е то да бъде евтино, но ефективно, затова ще бъде съсредоточено единствено в Атина и в една основна сграда в гръцката столица. Гръцкият заместник-министър на външните работи Димитрис Куркулас уточни, че организационният и политическият комитет ще бъдат в много ограничен състав.

Повече от 2000 полицаи, включително от силите за борба с масовите безредици и за борба с тероризма ще охраняват официалната церемония по поемането на председателството на Европейския съюз, съобщава бТВ.

Край неокласическия дворец Запио, където ще се проведе съвместното заседание на гръцкото правителство и Европейската комисия е разположена и полицейска група, специално обучена да действа в ситуация на отвличане или взимане на заложници. Десетки снайперисти ще бъдат разположени о покривите на сградите, които имат директна оптична връзка с разположения в средата на парк дворец.

Полицейски хеликоптери ще летят ниско над парка и ще съобщават за непредвидени събирания на много хора или съмнителни движения. Паркирането на автомобили по централните улици е забранено през целия ден, временно ще бъде спирано и уличното движение, тъй като официалните гости ще трябва да се придвижат до Музикалната палата, където церемонията ще завърши с тържествен концерт.

Доверието в ЕС на голяма част от европейските граждани е разклатено заради равнищата на безработицата и финансовите ограничения, наложени от кризата, посочи Куркулас. По неговите думи голямата мисия на новото председателство ще бъде да успее да затвърди европейската идея в съзнанието и сърцето на гражданите.

Сред основните приоритети до средата на годината той открои осигуряването на икономически растеж и работни места, прилагането на решенията на Европейския съвет в подкрепа на малките и средните предприятия, както и за осигуряване на заетост на младежите, укрепването на еврозоната. Приоритети ще бъдат също миграцията, сигурността по границите и свободата на движение.

Междувременно гръцките власти въведоха 18-часова забрана за протести в центъра на Атина по време на днешната церемония за приемане на шестмесечното председателство на Европейския съюз, съобщиха гръцки медии. Забраната влезе в сила в 06.00 часа тази сутрин, няколко часа преди еврокомисарите, начело с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, да пристигнат за участие в проявите. Подобна забрана беше въведена и миналата година, по време на посещението на германския министър на финансите Волфганг Шойбле в Атина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай