ЕК понижи прогнозата си за растеж на икономиката ни

ЕК понижи прогнозата си за растеж на икономиката ни | StandartNews.com

Брюксел. Европейската комисия понижи прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на България за 2014 г. от 1.7% на 1.5%, а очакванията за икономическия растеж на страната ни за настоящата година са спаднали до 0.5% спрямо 0.9% през май. ЕК публикува днес есенните си икономически прогнози.

Еврокомисията очаква съживяването на икономическата активност към края на годината да бъде подсилено от прогнозираното икономическо възстановяване на Европейския съюз. Според институцията връщането към растеж е факт, който ще става по-осезаем през 2014 г. За тази година се очаква растежът на БВП на ЕС да достигне 0.5% тази година, а набраната инерция в края на годината ще се отрази положително върху идната година.

Очаква се икономическата активност да се засили и да достигне растеж от 1.5% през 2014 г. и 1.8% през 2015 г. Потреблението на домакинствата и частните инвестиции се очаква да увеличат подкрепата си за растежа, посочва още Еврокомисията.

Прогнозата е безработицата в България през 2013 г. да бъде 12.9%, а през следващата леко да се понижи до 12.4%. 

Растежът на инфлацията рязко се е забавил и се очаква тази година да бъде 0.5%. Основната причина е спадът на цените в енергетиката заради световните тенденции в цените на петрола, както и вътрешните мерки за намаляване на цените на електричеството. Очаква се инфлацията през 2014 година да се повиши до 1.4%.

Сравнително бавното икономическо възстановяване се дължи на намаляването на населението заради застаряване и емиграция, както и на ниско потребление и инвестиции.

Еврокомисията посочва, че прогнозата е направена преди представянето на Бюджет 2014 пред парламента и затова не отразява нови фискални мерки, предвидени за 2014-2015 г.

През май в пролетните си прогнози ЕК понижи оценката си за икономическия растеж на България за 2013 и 2014 г. съответно до 0.9% и 1.7%. Тогава Брюксел прогнозира продължаващо отслабване на пазара на труда. Очакванията бяха безработицата да се увеличи с още 2% през настоящата година и да се стабилизира едва през 2014 г. Очакваше се безработицата да достигне максимално равнище от 12.5% през 2013 година и само слабо да се понижи през 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай