ЕК не е обсъждала удължаване на ограниченията за българи

Тод: Свободното движение на работници е взаимно изгодно

ЕК не е обсъждала удължаване на ограниченията за българи | StandartNews.com

София. "Нито Великобритания, нито която и да е друга държава е обсъждала с Европейската комисия евентуално удължаване на ограниченията за български и румънски работници", каза пред БНР Джонатан Тод, говорител на комисаря по заетостта и социалната политика. Той добави, че в комисията все така няма никакви доказателства за евентуални рискове или вреди от свободното движение на работници.

В коментар на последната негативна кампания в Обединеното кралство и очакваното отваряне на трудовите пазари за граждани на България и Румъния той припомня, че "датата за отпадане на ограниченията беше определена единодушно от всички страни членки, когато те одобриха и ратифицираха договорите за присъединяване на България и Румъния. Те, както и отпадането на рестрикциите за достъп до трудовите пазари не са нещо, което е наложено едностранно на когото и да било от някакви бюрократи в Брюксел.

Второто важно нещо е, че тези седем години на ограничен достъп до трудовия пазар не случайно се наричат преходен период. Една от целите му е тези страни, които избраха да прилагат такива ограничения, да използват този период така, че в момента на отпадането му да са готови да отворят напълно трудовите си пазари."

По повод негативната кампания, подета от таблоидни вестници, Тод оментира, че е "много жалко, че част от пресата във Великобритания очевидно изпитва удоволствие да се заиграва по такъв начин с предразсъдъците на хората, вместо да погледне фактите, а те показват, че британската икономика, както и британската социална система печели от трудовите мигранти от другите страни от евросъюза.

Защото те в огромната си част са в активна възраст, показват по-голяма икономическа активност от британците и данъците и социалните осигуровки, които плащат, са в по-голям размер от стойността на социалните придобивки, които получават.

С други думи, колкото повече имигранти идват от други европейски страни, толкова по-добре е за британската икономика, защото освен това, което вече казах, те попълват и недостига на работна ръка и на квалифицирани кадри."

Според него никоя страна така и не е показала данни, според които съществува широко разпространен и систематичен социален туризъм или според които миграцията от други страни членки е в тежест за нея. "Ще бъда много изненадан, ако която и да е страна продължи да налага рестрикции на българските и румънските работници, защото става дума за нещо, което те са одобрили и ратифицирали, и защото няма никакви обективни причини тези ограничения да останат. Имаме достатъчно основания да смятаме, че едва ли предстоят нови големи вълни и че е малко вероятно да има нов огромен приток.", допълва Тод.

Тод подчерта, че "свободното движение на работници е взаимно изгодно,(доказателствата) са достатъчно ясни и категорични. Вече предложихме и допълнително законодателство против пречките за свободно движение на работници, очакваме да влезе в сила до края на годината."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай