ЕК: Бежанците да бъдат затваряни само ако са застрашени

ЕК: Бежанците да бъдат затваряни само ако са застрашени | StandartNews.com

Брюксел. Бежанците и имигрантите от държави извън ЕС трябва да бъдат въдворявани в центрове от закрит тип само в извънредни случаи, заяви Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

По думите му в затворените центрове може да бъдат настанявани единствено онези имигранти и бежанци, за чийто живот съществува опасност поради отправени към тях заплахи, ако са жертви на трафик на хора или са преследвани.

Настаняването на чужденците в т.нар. центрове от закрит тип - с режим подобен на затворнически, при който те не могат да излизат, е една от мерките в плана на българското правителство за справяне с бежанската криза. Правителството планира да изгради подобен център в плевенското село Телиш, но жителите му се съпротивляват и протестират. При представянето на плана вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев обясни, че мярката е възможна според европейска директива, която правителството предсрочно ще въведе. Според Йовчев в тези центрове ще бъдат настанявани получилите статут на бежанец или очакващи такъв, за които е преценено, че са рискови - хора с криминални прояви, без средства и други. 

Европейската комисия обаче тълкува директивата по друг начин. Микеле Черконе препоръча бежанците, пристигащи в ЕС, да бъдат настанявани в центрове от открит тип, а не в закритите, където условията са сходни със задържане в затвор. Той подчерта, че от страните членки на ЕС се очаква в срок от шест месеца да се произнасят по молбите на имигрантите, поискали трайното си устройване на тяхна територия. В изключителни случаи тези срокове могат да бъдат удължени до осем месеца.

Европейската комисия настоява, че имигрантите и бежанците следва да бъдат настанявани в достойни и човешки условия. Говорителят на комисаря по вътрешния ред и сигурност уточни, че ЕС разполага с неизползвани средства за пригодяването на съоръжения (сгради и площи) за миграционни центрове от открит тип.

Черконе каза още, че ЕК продължава да държи да се избягва израза незаконни (нелегални) имигранти, като припомни становището на еврокомисаря Малмстрьом, че никое човешко същество не е незаконно. "Затова се избягва определението "незаконни имигранти", използваме "нередовни имигранти", поясни той. 

Броят на нелегалните имигранти и бежанци в България вече доближава 10 000, като миграционната вълна вече е съпроводена и с чести прояви на ксенофобия и от ЕК призоваха България да се противопостави на антиимигрантската пропаганда.

Европейската комисия все още не е обявила с какви средства ще подпомогне България за справяне с проблемите от засиления миграционен поток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай