Англия и Уелс разрешиха еднополовите бракове

Англия и Уелс разрешиха еднополовите бракове | StandartNews.com

Лондон. Законопроект, позволяващ еднополовите двойки да се женят в Англия и Уелс, е преминал последното препятствие в Парламента, предаде Би Би Си.

Законодателство вече получи одобрение ор кралица Елизабет Втора и ще се превърне в закон по-късно тази седмица.

Консерваторите, лейбъристите и либерал-демократите подкрепиха законопроекта, след като Камарата на лордовете одобри промените в понеделник.

Очаква се, че първите еднополови сватбени церемонии да се проведат през лятото на следващата година.

Съгласно условията на законопроекта, религиозни организации ще трябва сами да избират дали да предлагат подобни сватби, докато на англиканската църква и църквата в Уелс са задължени по закон да правят това.

Вчерашният вот сложи край на истинско парламентарно бягане с препятствия, по време на което депутати от управляващата Консервативна партия се разбунтуваха срещу законопроекта, внесен от коалиционното правителство на торите и либералните демократи.

Лично премиерът Дейвид Камерън обяви подкрепата си за законопроекта в опит да покаже, че партията му е прогресивна, но това разстрои някои консерватори, които заявиха, че християнската им вяра ги кара да приемат само брак между мъж и жена, отбелязва Ройтерс.

През юни Камарата на лордовете не подкрепи предложение за внасяне на изменение в законопроекта за еднополовите бракове. Против предложението се обявиха 390 от 760-те членове на камарата, а само 148 - за връщане на проекта за доработване. Така последният опит за забавяне на одобряването на законопроекта се провали.

През май Камарата на общините прие на трето четене законопроекта с 366 гласа срещу 161 против, благодарение на либералните демократи и опозиционните лейбъристи. Част от депутатите консерватори се опитаха да внесат поправки в закона, за да забавят одобряването му, но те не бяха приети. За прилагането на одобрения вчера законопроекта обаче ще трябва да се изчака още година, отбелязва Франс прес.

"Надяваме се да станем свидетели на първите хомосексуални бракове в средата на 2014 г., защото има още няколко проблема за решаване, като последиците от закона за пенсиите", заяви пред агенцията говорител на британското министерство на културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай