Няколко отлични рецепти за салати и предястия с яйца

Няколко отлични рецепти за салати и предястия с яйца | StandartNews.com

Предлагаме ви няколко рецепти за салати и предястия от сварени яйца. За да не изхвърлим големите количества боядисани яйца от Великден, които така или иначе не можем да изконсумираме наведнъж, нито в рамките на срока им на годност, можем да ги превърнем в отлични ястия.

Шотландски яйца

Продукти: 1 кг кайма, 5 сварени и обелени яйца, 1 сурово, галета, сол, черен пипер, брашно

Начин на приготвяне: Яйцето се овалва в брашно. Обвива се в каймата. Суровото яйце се разбива с малко вода, потапя се топчето, после се овалва в галета и се пържи 5-6 мин. Отцежда се върху кухненска хартия и се поднася със салата.

Шопски хайвер

Продукти: Настъргани или накълцани на ситно яйца, натрошено сирене, меко масло

Начин на приготвяне: Всичко се обърква добре и се оставя в хладилника. После се маже на филийки.

Азербайджанки

Продукти: Франзела, майонеза, чесън, яйца

Начин на приготвяне: Франзелата се нарязва на филийки, които се пържат в загрято олио. Докато са топли, се натриват с чесън. Намазват се с тънък слой майонеза, а отгоре се поръсват с настъргани яйца

Банички с варени яйца

Продукти: 500 г бутер тесто, 4 твърдо сварени яйца, сол, черен пипер, 1 яйце за намазване
   
Начин на приготвяне: Тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност. Изрязват се четен брой кръгчета. В средата на половината от тях се слага по 1 супена лъжица от ситно нарязаните варени яйца.
Подправят се със сол и черен пипер. Покриват се с останалите кръгчета и ръбовете се притискат.
Баничките се нареждат в тава. Отгоре се намазват с разбито яйце. Пекат се 20 минути в загрята на 200 градуса фурна.

Магданозена салата

Продукти: 1 връзка магданоз, 1/2 връзка зелен лук, 1 лимон, 2-3 с. л. олио, 2-3 твърдо сварени яйца

Начин на приготвяне: Лукът и магданозът се нарязват на ситно, посоляват се. Оставят се да престоят 10-15 минути. Лимонът се обелва и се нарязва на кубчета. Яйцата се нарязват на филийки или резени. Магданозът и лукът се заливат с олио и се разбъркват. Отгоре се поръсват с лимона и яйцата.

Мариновани яйца

Продукти: 6 сварени яйца, 1 връзка ситно нарязан магданоз, 4 скилидки чесън, 4 с. л. доматено пюре, 6 броя филе аншоа в масло, 500 мл (2 ч. ч.) зехтин или олио, 2 с. л. винен оцет, 2 с. л. сладък сос чили, 1 люта чушка, 1/2 ч. л. захар

Начин на приготвяне: Яйцата се обелват и се слагат в буркан. Магданозът, чесънът и аншоата се накълцват на ситно. Добавят се доматеното пюре, зехтинът и всичко се разбива с вилица. С така приготвената марината се заливат яйцата. Бурканът се запечатва добре и се оставя в хладилник за 1 нощ. Маринованите яйца се поднасят с мек, бял хляб, като се поливат с маринатата.

Пълнени яйца с чушки

Продукти: 4 яйца, 6-7 печени чушки, 2 с. л. зехтин, 1 с. л. лимонов сок, сол

Начин на приготвяне: Яйцата се разрязват на половинки. Жълтъкът се издълбава и се намачква. Смесва се със ситно скълцаните чушки, полива се с лимоновия сок и зехтина и се посолява. След като се разбърка, сместа се изсипва в белтъчните половинки.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай