Събота,

Жерар Депардийо ще играе Брежнев

От: "Стандарт" -
A
A
A

Световната премиера ще се състои в началото на 2022 г.

Френският актьор Жерар Депардийо е готов да изиграе Леонид Брежнев във филма на хърватския режисьор Лордан Зафранович, посветен на лидера на социално-политическите реформи от 1968 г. в Чехословакия, известни като "Пражката пролет", Александър Дубчек, съобщи РИА новости.

През 1968 г., след като Комунистическата партия на Чехословакия беше оглавена от Александър Дубчек, в републиката започват радикални обществено-политически и икономически реформи, в които лидерите на други социалистически страни виждат опасност за целия източен блок. След неуспешни опити да убедят Дубчек и колегите му да спрат социалните промени, ръководителите на СССР, Източна Германия, Полша, Унгария и България решават насилствено да ги прекратят и на 21 август 1968 г. войски от тези страни са вкарани в Чехословакия.

"Подписахме споразумение с г-н Депардийо. През септември ще се срещнем с него и неговия екип в Париж и ще обсъдим детайлите на филма. Що се отнася до актьора, който ще изиграе Александър Дубчек, той трябва да бъде изигран от известен в света актьор, но преговорите все още продължават," – казаха продуцентите на филма.

Сценарият е на словашкия автор Карол Главка, който е написал само първата част и работи върху втората част в Прага, която трябва да е готова след два месеца.

Филмът ще бъде заснет от словашкото филмово студио Leca Production, бюджетът на картината ще бъде повече от 10 милиона евро. Според продуцента се предполага, че лентата ще бъде готова до края на 2021 г., когато ще се отбележи 100 годишнината от рождението на Дубчек. Световната премиера трябва да се състои в началото на 2022 година.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички