Женско царство в "Мастършеф"

В новия сезон се класираха 10 дами и един 18-годишен

Женско царство в "Мастършеф" | StandartNews.com

Специалитети от далечни страни с екзотични аромати, необичайни текстури и силни вкусове докоснаха сетивата на журито в първата седмица от новия сезон на "Мастършеф". Виртуозните ястия бяха приготвени от седмото поколение хоби-готвачи, които се борят за място в популярното кулинарно шоу. В новия сезон се класираха 10 дами и един 18-годишен.

С ярката си, напомняща платно на модернист чиния, Мая Вожничко-Косак доказа, че готвенето е изкуство. Тя се представи с кебап с агнешко и телешко, булгур, нахутени кюфтенца и черешов сос, и получи правото да продължи в състезанието. Конкурентът й в категорията „традиционна регионална кухня“ - виетнамец от Ханой, търгуващ у нас, обаче не успя да вземе бялата престилка със своята супа Фо. След като опита неговото пикантно ястие с телешко, Chef Токев припомни, че Фо всъщност е френска супа, пренесена от европейците в азиатската страна. Досегът на Chef Токев с виетнамската кухня му причини известен дискомфорт и развесели Chef Роу, която не пропусна да припомни на зрителите и участниците за деликатната „конституция“ на своя колега. 

Мая е майка българка и баща сириец. Първите 23 години от живота й минават в Дамаск, където работи като бели денс танцьорка. Чувства се щастлива, докато баща й не си отива от този свят. Малко след това започват бомбардировките над Сирия. С майка й пристигат в България, за да се спасят от войната. Сестра й обаче остава в Дамаск. След 9 годишна раздяла, двете наскоро се събират у нас.  В България Мая първо преподава бели денс, а след това работи в колцентър с арабски и английски. Една нощ приятелят й сънува, че Мая печели "MasterChef". Оттогава тя редовно гледа предаването и тренира с участниците. Обича да готви арабска кухня, най-вече телешко.

"Сигурна съм, че ще стигна поне до Топ 10. Ако спечеля, ще инвестирам наградата в каравана за дюнери. Искам да съм първата жена, майстор на дюнери в България", споделя Мая.

Кулинарни инфлуенсъри от различни поколения кръстосаха шпаги над печката и заслужиха честта да влязат в "Мастършеф" с майсторски изпълнения от руската кухня. Бесарабската българка Лидия Петкова приготви апетитни пелмени с телешко и свинско върху сметанов сос с куркума. Преди 20 години се мести със семейството си от Молдова в България. Филолог е, а отскоро - и инфлуенсър.

"По време на пандемията синът ми предложи да ме регистрира в "ТикТок" и да снимаме клипчета с кулинарна тематика. Вече имам над 30 000 последователи. Може да съм на 50 години, но няма да се дам на младите инфлуенсърки", казва Лидия, която е готова е да спечели наградата в "Мастършеф", а с парите да отвори малък семеен ресторант.

Два пъти по-младата, но не по-малко амбициозна Виктория Капитонова от руския град Чебоксари отвърна на удара с традиционно руско ястие, но в модерен, здравословен прочит - сирники с гел от цвекло, хайвер, емулсия от крема сирене, сметана и хрян. На 16 години пристига в България, за да учи. Скоро се превръща в звезда в социалните мрежи. С последователите си споделя здравословни рецепти и фитнес съвети.

"Да бъда инфлуенсър за мен е професия. Дава ми стабилни доходи и мисля да се развивам в нея", казва тя.

Капитонова се прочува, след като приготвя по здравословен начин класическо руско ястие и го публикува във влога си. Рецептата става изключително популярна и влиза в менюто на известен столичен ресторант.

"Записах се на кастинга за "Мастършеф", подтикната от моите интернет последователи. Ако спечеля, ще вложа парите в малко кафене със здравословна храна", категорична е Виктория.

Със старта на "Мастършеф" силни емоции преживяха не само участниците. Появата на двама 18-годишни, но отлично подготвени кулинари на кастинга, предизвикаха огромно вълнение в журито. Единият от тях - Александър Александров, който все още е ученик, приготви смайващо не само с вкуса си, но и с драматичните си цветни контрасти свинско бонфиле, придружено от фино пюре от грах и копър, сотирани челядинки, тюел и сос демиглас.

„Сигурна съм, че се гордеете със синовете си. Ние също се гордеем с тях!“, обърна се към родителите на младите таланти Chef Силвена Роу и не скри сълзите в очите си.

След 7-и клас Александър иска да кандидатства в профилирано кулинарно училище, но майка му е категорично против. "Как ще ставаш готвач? Цял живот ще слугуваш на някого, ще миришеш на манджа и няма да имаш време за близките си!", отсича тя и синът й записва графичен дизайн.

Въпреки това не се отказва от мечтата си. Покрай пандемията започва да готви още по-усърдно у дома. Баща му го подкрепя и му помага. Във фамилията им има и професионалист - дядото на Александър години наред е бил готвач на ЦСКА.

"Знам, че професията е много тежка и няма нищо общо с романтичния образ, изграден от филмите и медиите. Но мен трудностите не ме плашат. Каквото и да правя, искам винаги да съм №1, независимо дали имам 1000 души конкуренция", обяснява Александър, който е тренирал футбол и покрай спорта е изключително дисциплиниран.

Борислава Славова преди 6 години е на кръстопът - трябва да избере дали да се занимава по-сериозно с готвене или със спорт. Решава да се развива като футболен анализатор. По думите й в България само тя и още един човек правят подобни анализи - изчисляват потенциални вериги, потенциален пас, потенциален гол и т.н, а процесът е сложен и бавен.

"Това е скъпа услуга, която големите отбори в чужбина използват от години. За съжаление тук треньорите и спортистите не гледат сериозно на жена, която им дава съвети за футбол и тази работа не ми носи пари", признава Борислава.

Междувременно й хрумва да направи свое заведение, в което да предлага само три прости храни - боб, хляб и наденица, но приготвени в различни вкусни варианти. "Победата в "Мастършеф" ще ми помогне да сбъдна тази своя мечта ", казва Борислава.

Гергана Баева е собственик на салони за красота. Започва бизнеса си от нулата, а днес има над 50 служители. Преди 6 години преживява срив и в личния си живот, и в работата. Стресът отклчюва сериозни здравословни проблеми и се налага да мине на специална диета. От напрежението я спасява готвенето. По време на пандемията пренася любовта си към кулинарията в свой блог.

Гергана готви от дете. Винаги се е въртяла около баба си в кухнята и до днес пази тетрадката й с рецепти. Синът й пък е наследил от нея любовта към хубавата храна.

"В момента имам добре уреден живот - стабилен бизнес, прекрасен син, любящ партньор. Но ми стана прекалено комфортно в обувките, които нося. Имам нужда да изляза от тази реалност и да вляза в друга, да направя нещо само за себе си", казва Гергана.

За разлика от повечето участници в "Мастършеф", тя не иска да превръща хобито си в професия. Ако спечели, би направила малко студио за кулинарна фотография.

Диана Бояджиева се яви на кастингите през миналия сезон със сарми от лозов лист, пълнени със сьомга. Получи три пъти "Да" от журито и взе престилката. Но после всичко се обърква. В голямата елиминация попада в групата на Chef Петър Михалчев и отпада преди старта на същинската битка. Провалът й е неочакван и тя го приема драматично. Разочарована е, защото знае на какво е способна. Сигурна е, че е можела да стигне много по-напред в състезанието и затова тази година се връща за своя втори шанс. Ако вземе титлата, иска да тръгне на пътешествие по Ел Камино де Сантяго и да напише книга за живота си.

Пламена Георгиева от десетилетие се увлича по кулинарията. Била е съсобственик на заведение за бързо хранене в родния й Бургас. След като се разделила с прителя си, затворили ресторанта. "И до днес ми се обаждат клиенти и ме питат дали няма да отворим отново. Щастлива съм, че хората оценяват храната, която приготвям", казва Пламена.

В момента е в майчинство и в свободното си време прави ръчно изработени дизайнерски бижута. Съпругът й я записва в "Мастършеф", а тя започва да тренира за време. "Мъжът ми засича, а аз готвя като луда. Обичам да прекарвам всеки свободен момент със семейството ми. Не си представям живота далеч от морето и вкусната черноморска риба", твърди Пламена.

Фен е здравословната храна. "Искам да разбия клишето, че здравословната храна е безвкусна. Ако спечеля "Мастършеф" ще отворя ресторант за българска кухня, но в модерен стил с мой прочит", казва бургазлийката.

Мария Жекова е кулинарен фотограф. Софиянка е, но е израснала на село с баба си и дядо си. Преди 4 години отново се връща към селския живот. С приятеля й купуват къща в Родопите. По време на пандемията успяват да я реставрират и прекарват все повече време в нея. Гледа кокошки, лови риба, бере гъби и билки. Консумира основно онова, което може да си произведе сама. Обича сезонна храна и местни продукти с доказан произход. Пазарува от малки производители, не влиза в супермаркети и био магазини, не посещава заведения. Като дете имала проблеми с теглото, защото нямало кой да й покаже как да се храни правилно. Започнала да готви, за да си създаде здравословни навици. Влиза в "Мастършеф", за да покаже какво е научила за храната и да предаде знанията си. Ако спечели шоуто, ще вложи парите в изграждането на водопровод до къщата си.

Нела Тинчева и нейният съпругът са собственици на луксозен хотел в Сандански. Запознават се в САЩ преди 17 години. "Смятам, че съм успяла жена, защото мъжът ми все още ме обича и ми казва, че съм красива", казва тя.

Двамата пътуват много по света, ценят добрата храна и посещават изискани ресторанти. Самата Нела започва да готви по-сериозно преди 9 години, когато е в напреднала бременност с дъщеря си. Гледа много кулинарни предавания. Хаотична е в кухнята, но въпреки това резултатът от усилията й е добър.

За нея "Мастършеф" e приключение. „Сигурна съм, че повечето участници ме превъзхождат, но за мен е важна не дестинацията, а пътят“, твърди Нела.

Нели Папазян е родена в Карлово, но живее в Пловдив. Човек на движението със спортен хъс - тренирала е плуване, карала е сърф, била е спасител на плажа. Сега работи като онлайн моден консултант и се грижа за визията на клиентите си - от дрехите, през прическата, до грима и държанието.

"Понякога просто отивам в домовете им и разчиствам гардеробите им", казва Нели, която търси съвършенството във всичко - от храната, през облеклото до отношенията.

Почитател е на "Мастършеф" от първия сезон. Предаването задълбочава страстта й към кулинарията. "Искам да се уча и да се състезавам. Вярвам, че мога да победя. Печалбата ще вложа в мой собствен бизнес. Имам малка къща в село Бойково с голяма веранда и прекрасна гледка. Мечтая да я превърна в клуб, да посрещам гости, да им предлагам не просто храна, а преживяване", казва Нели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай