Затворете капака на тоалетната - спрете К-19

Заразата може да се разпространи по всевъзможни начини

Затворете капака на тоалетната - спрете К-19 | StandartNews.com

Затварянето на капака на тоалетната чиния, преди водата да бъде пусната, може да намали разпространението на коронавируса, показва ново проучване, съобщиха британските медии.

Ковид-19 е корав и може да оцелее в човешката храносмилателна система и все още да е активен в екскрементите, дори и седмици, след като човек се е излекувал. Когато водата на тоалетна се пусне, заради силната струя е възможно да се сформира облак от инфектирани частици, които се разпръсват извън чинията – във въздуха и върху околните повърхности. Вследствие съществува опасност от заразяване.

Изследователите предупреждават, че обществените тоалетни могат да се превърнат в развъдници на вируса, ако хората не започнат да затваря капака преди да пуснат водата.

Учени от университета Yangzhou са провели компютърни симулации, за да анализират задълбочено проблема. Когато водата бъде пусната и силната струя се удари в повърхността на тоалетната, се сформира вихър. Докато водата отлива отпадъчния материал, вихърът се покачва до 1 метър над тоалетната. Оттам заразените частици биват разпръснати извън чинията и могат да се задържат във въздуха в продължение от над 60 секунди и да бъдат разнесени от въздушното течение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай