Защо Слащен? Създателят на суперколата прикова погледите с решение

Инж. Ахмед Мерчев разкри защо е направил фабриката си в Родопите

Защо Слащен? Създателят на суперколата прикова погледите с решение | StandartNews.com

Създателят на прототип на хиперавтомобил инж. Ахмед Мерчев каза за БТА, че изборът на място за фабриката му е бил съзнателен, защото иска да помогне за развитието на родния си край.

Преди дни той представи прототипа в родното си село Слащен, община Сатовча, област Благоевград. Фабриката на инж. Мерчев е в село Туховища - само на три километра от родното му място. Първоначалното му желание е било базата да е в Слащен, но поради липса на подходящ терен я изгражда в съседното село. С това Родопите се превръщат в място, в което се създават прототипи на суперавтомобили. 

Разработката на първия прототип - "Алиено Сентиеро", предвижда той да е с мощност над пет хиляди конски сили и да развива скорост над 585 км/час. 

Това са проектни скорости, като за някои от моделите ще предлагаме и по-опростени, съответно и по-евтини и достъпни версии, каза още инж. Мерчев. Той допълни, че все още са на етап разработки, тепърва се завършват предпроизводствените прототипи, след което се планира да бъдат произведени десет броя от първата серия "Сентиеро". 

Хиперавтомобилите са електрически, а желанието на инж. Ахмед Мерчев да има електрически суперавтомобил е причината да се насочи към създаването на такъв в България. 

През 2015 г. решава да закупи електрическа спортна кола, но такава липсва на пазара в онзи момент. Тогава се заражда и идеята да опита да направи собствена.

Основателят на "Алиено" е завършил средното си образование в родното Слащен, след което учи висше образование в Технически университет - София. 

В столицата започва да разработва първите си бизнеси, основно в областта на електрониката и роботиката. Въпреки предложения да работи в чужбина, решава да остане в България и да се развива тук. 

През годините се е занимавал с разработка и производство на роботи и електроника за роботи за промишлеността, включително и роботи за киноиндустрията. Разказва още, че след като решава да създаде "Алиено", разпродава бизнесите си и влага средствата в изграждане на производствената база и създаване на прототип на електрически хиперавтомобил. 

В момента екипът му е около 20 души. Предвижда да открие допълнителни производствени звена в Гоце Делчев, София, Пловдив и в други населени места. 

По думите на инж. Мерчев компанията му има потенциални клиенти от Германия, Франция, Великобритания, арабските и азиатски страни, които са и пазари, на които се търсят хиперколи. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай