Защо котките са на особена почит в Истанбул?

Заради ритуалната чистота им позволяват да влизат в домове и джамии.

Защо котките са на особена почит в Истанбул? | StandartNews.com

Много от нас са били свидетели на безбройните необезпокоявани и безгрижно живеещи котки в Истанбул.

Защо котките се радват на такава почит и уважение?

Няколкостотин хиляди котки бродят по улиците на най-големия град в Турция и всяка изглежда толкова обгрижвана, колкото и хората, които живеят там.

Истанбул има дълга история на грижата за своите котки, която датира от началото на града в Османската империя, пише "Телеграф".

Негласно правило за гражданите в Истанбул е, че те осигуряват на бездомните котки най-необходимото за живот - храна, подслон и вода. В обществените градини и паркове има съдове за храна и вода за котки, а собствениците на жилища изграждат убежища за бездомните, така че винаги да имат къде да се подслонят на сигурно и топло място. Много жители на Истанбул смятат, че е тяхно задължение да се грижат за тези животни, които обитават местата, където живеят и работят. Котките седят върху колите, дремят на покривите и се мотаят в местните ресторанти.

Новият турски закон за хуманно отношение определя животните като живи същества, а не като стока, както бе в предишното законодателство. Преди случаите на жестокост към животни се наказваха с малки глоби, тъй като посегателството се сравняваше с унищожаването на имуществото. Сега хората, които убиват, малтретират или измъчват животни, ще бъдат наказвани със затвор между шест месеца и четири години.

Котките се смятат за типичен домашен любимец от мюсюлманите и са почитани заради своята ритуална чистота, заради която им позволяват да влизат в домове и джамии.

Черно-бялата абисинска котка се смята за любимата котка на Мохамед. Според легенда, един ден, докато се готвел да мисли на молитвата, пророкът намерил котката да подремва на ръкава на молитвената си дреха. Но вместо да наруши съня й, той отряза ръкава си, за да не я безпокои.

Бихме могли да научим от Турция как да се отнасяме към бездомните котки и кучета с толкова благоговение и любов, колкото жителите на Истанбул се отнасят към своите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай