Защо безсънието е опасно

Как да заспиваме бързо вечер

Защо безсънието е опасно | StandartNews.com

Безсънието е това, което може да превърне живота в ад. 

Безсънието не е просто неудобство, а сериозен проблем, който може да има негативни последици върху здравето и качеството на живот. Хроничното лишаване от сън причинява физическо и емоционално изтощение, което затруднява изпълнението на ежедневните задачи и намалява общата продуктивност.

Ето някои основни проблеми, които могат да причинят безсъние:

  • Намалена концентрация и памет. Хората с безсъние често срещат трудности при концентриране, запомняне на информация и вземане на решения.
  • Влошаване на физическото здраве. Хроничното лишаване от сън е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, хипертония, диабет и затлъстяване. Безсънието също може да отслаби имунната система, правейки тялото по-уязвимо към инфекции.
  • Психологически проблеми. Дългосрочното безсъние може да допринесе за развитието на тревожни разстройства, депресия и други психологически проблеми. 

Ето няколко метода, които ще ви помогнат да заспивате бързо вечер:

  • Създаване на комфортна среда - тъмнината и тишината в стаята значително допринасят за бързото заспиване. Удобното легло, правилната температура и чистият въздух улесняват заспиването. 
  • Релаксация и спокойствие - преди лягане е важно да се отпуснете, като използвате техники за дълбоко дишане или медитация. Вземането на топла вана или душ може да помогне за намаляване на стреса и да ви подготви за сън. Ако не можете да заспите, легнете по гръб и се опитайте да усетите тежестта на всяка част от тялото си. Отпуснете не само ръцете, краката и торса, но и врата, пръстите, очите, скулите. Това ще ви помогне да постигнете състояние на пълен мир.
  • Регулярен дневен режим - поддържането на постоянен график на съня помага за регулиране на биологичния часовник на тялото. Лягайте и се събуждайте по едно и също време всеки ден, дори през уикендите. 
  • Контрол на дишането - тази техника помага за намаляване на нивата на адреналин и релаксация. Легнете удобно, издишайте напълно въздуха от дробовете си (може да се появи леко свистене), след това вдишайте бавно през носа си за 4 секунди. Задръжте дъха си за 7 секунди, след това издишайте плавно през устата си, отново свиркайки за 8 секунди. Повторете няколко пъти - това е чудесен начин за борба с безсънието.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай