Защо кралица Елизабет бе с шапка "Европейски съюз"?

Емблематична шапка на кралица Елизабет Втора през 2017 година предизвика широк отзвук

Защо кралица Елизабет бе с шапка "Европейски съюз"? | StandartNews.com

Емблематична шапка на кралица Елизабет Втора през 2017 година предизвика широк отзвук, политически анализи и всестранни интерпретации при церемония на откриването на сесия на британския парламент. Става дума за моден аксесоар, който бе подозрителен аналог на палитрата на флага на Европейския съюз. Синята шапка, декорирана с пет жълти цветчета, бе интерпретирана от политическите анализатори като неутрална позиция на британския монарх по отношение на Брекзит. Така се зароди последвалата дискусия дали Елизабет Втора е против плана на Великобритания да напусне Евросъюза, пише списание „Тайм“.

Човек от кухнята обаче разбулва тази мистерия, която продължи повече от две години. Това става малко след като ЕС даде съгласието си за отсрочка на Брекзит до началото на следващата година, вместо това да се случи на 31 октомври, както се очакваше.

Анджела Кели, моделиер на британската кралица в продължение на 25 години, разкрива, че изобщо не са подозирали как подобна шапка може да породи асоциация със знамето на ЕС. Тя пише в своята нова книга „Другото лице на монетата“ как Елизабет Втора е настоявала да носи дневна рокля, вместо да слага традиционната роба и имперската държавна корона.

„Вече имах в наличност материал, подходящ за дрескода на Нейно Величество, затова проверих на какъв фон ще бъде на официалната церемония, за да се избегне сливането на цветовете. Направих дизайна и под моите инструкции и ги изпратих на шивача на двореца. След това заедно с шапкарката на кралицата, Стела, седнахме на по чаша чай и дискутирахме дизайна на шапката“, споделя Кели в биографичната си книга.

Двете са се съобразили лицето ѝ да се вижда, както и кралицата да може да вижда всички в залата. Квадратната корона балансира ръбовете и петте цветчета, направени от пера с дребни перли, оцветени в жълто. По думите на Кели, тя и Стела никога не са подозирали, че по този начин имитират палитрата на европейския флаг. „Пресата и останалите медии бяха светкавично бързи с подобно заключение“, допълва тя.

В този период една привидно безобидна кралска шапка стана тема номер едно не само в социалните мрежи, но и в редица медии. В тази връзка дори основният координатор на Европейския парламент за Брекзит, Ги Верхофстат, написа в Twitter: “Очевидно ЕС все още носи вдъхновение във Великобритания“.

Кели казва, че тази широко тиражирана спекулацията от една шапка ги е накарала да се усмихнат.

Новата книга на моделиерката е написана и публикувана с благословията на британския монарх, уточнява още „Таймс“. Въпреки че Елизабет Втора никога не споделя публично подобни анекдоти, тези разкази са одобрени да станат обществено достояние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай