Защо Холивуд избяга в Австралия

Звездите мислят, че страната е свободна от Ковид

Защо Холивуд избяга в Австралия | StandartNews.com

Австралийци негодуват срещу "двойния стандарт" и заради нашествието на знаменитости от Холивуд и цял свят в страната, успяла да ограничи пандемията, съобщи Би Би Си.

Пръв в Австралия пристигна Зак Ефрон, последваха го Марк Уолбърг, Мат Деймън и десетки други знаменитости, които се установяват временно в страната. Неотдавна пристигна и Джулия Робъртс, която по-късно през годината трябва да снима с Джордж Клуни филма "Билет за рая".

Изглежда сякаш половината Холивуд се пресели в Австралия, смятайки я за идилично място, свободно от Ковид-19. В страната вирусът е почти елиминиран и хората свободно се наслаждават на плажовете и нощните клубове.

Повечето от световните звезди са в страната по работа. Австралийското правителство привлече много продукции с данъчни облекчения. Много известни личности могат да бъдат забелязани в Сидни - Идрис Елба се появи на концертна сцена, Натали Портман пазарува в магазин за хранителни стоки до плажа Бонди, Крис Прат купонясва в хотел. В Австралия дойдоха и рапърката Аукуафина, Ед Шийран, Рита Ора, Рон Хауърд, Тилда Суинтън и много други. У дома се прибраха и австралийски звезди като Никол Кидман, Кийт Ърбан, Кайли и Дани Миноуг, Исла Фишър със съпруга си, британеца Саша Барън Коен.

Но не всички австралийци са доволни от това. Една година след като Австралия затвори границите си заради пандемията, поне 40 000 австралийци все още не могат да се приберат у дома от чужбина, където ги завариха ограничителните мерки на правителството.

Много от тях казват, че на практика са блокирани и нямат право да се върнат у дома. Една група дори е внесла оплакване за нарушения на човешките права в ООН. "Нито една друга страна не е спряла завръщането на гражданите си по този начин", каза Сабрина Тиаша, успяла да се върне в родината си от Великобритания миналия месец.

Австралийските гранични мерки на практика попречиха на много граждани на страната да се върнат от чужбина. Миналата година правителството наложи ограничения на международните полети с цел да намали риска от разпространение на пандемията. В много от случаите това означаваше, че броят на местата в полетите до Австралия бяха намалени на 40 пътници. Това оскъпи цените на билетите и авикомпаниите започнаха да дават предимство на пътниците в бизнес класа и в първа класа. Цената на самолетен билет от Великобритания до Австралия варира от 3000 австралийски долара (2300 щатски долара) до 15 000 австралийски долара и това принуди немалко хора да теглят спестяванията и дори пенсионните си вложения. Има и задължителна такса за карантина в хотел след пристигане в страната, която е 3000 австралийски долара на човек. Дори и при купен билет, е възможно да ви откажат място в самолета, защото максималният брой места е запълнен.

"След шест месеца перипетии мога със сигурност да ви кажа, че няма система. Няма никакъв начин да прецениш какво ще се случи", казва Тиаша.

Правителството каза, че е организирало над сто полета за прибиране на австралийци, включително и двадесет тази година. Но десетки хиляди австралийци не могат да се приберат у дома и гневът от липсата на подкрепа от държавата расте.

Маргарет и Дейвид Спаркс са семейство, на възраст над 70 г. са били на почивка във Великобритания, когато настъпи пандемията. Те са в капан вече почти година. "Хората са така стресирани и уплашени, че биха платили колкото и да струва, само да се приберат у дома. Но като пенсионери ние трябва да мислим дългосрочно и внимателно за цените", каза Спаркс преди време пред Би Би Си. Те имали билети, но не успели да се качат на три полета. Миналия месец успели да се върнат в родината с един от организираните от правителството полети.

Деймиън Айзенах, който е в Перу и не може да се върне в Австралия, казва, че има двоен стандарт. "Има много подкрепа за тенисисти и знаменитости и нула подкрепа за хора от другата страна", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай