Заради тютюневото вето кръчмите пред фалит

След 23 часа ограничението в ресторантите да отпаднело

Заради тютюневото вето кръчмите пред фалит | StandartNews.com

София.  Наполовина са паднали оборотите на заведенията, след като влезе в сила пълната забрана за пушене на обществени места. Това заяви Атанас Янкулов от движението срещу тотална забрана на тютюнопушенето "Свободен избор".

Средно за Европа спадът е между 25 и 30%, в Германия отчитат намаляване наполовина на посетителите в заведенията. У нас от десет заведения две се затварят поради финансови причини след забраната на цигарите, оплака се Янкулов. Той заедно с джаз певицата Хилда Казасян и стилистката Кремена Халваджиян създадоха движението през лятото веднага след приемане на ограничението.

Едва 3% от пушачите са отказали цигарите след забраната за пушене на закрито, която влезе в сила от 1 юни 2012 г., показват данни от проучване на НЦИОМ.

"Тоталната забрана на цигарите не е нормална, аз също съм непушач, но не бих приел в заведението ми от 100 души 80 да стоят отвън на студа, за да пушат, и то след 23 часа. Затова подготвяме с адвокати петиция за отмяна на тоталната забрана на цигарите", коментира още Янкулов. Той и съмишлениците му са категорични, че не са против пълната, а само против тоталната забрана. Когато една немалка част от обществото са избрали да пушат, те трябва да имат това право, докато са вечер в ресторант или бар. В нощните заведения няма деца, има забрана за влизане на младежи до 18 години, допълни Янкулов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай