Язовир в Китай променя въртенето на Земята

Той обхваща най-дългата река в Евразия

Язовир в Китай променя въртенето на Земята | StandartNews.com

Китайският язовир "Три клисури", най-големият водноелектрически язовир в света, е абсолютен звяр, що се отнася до инфраструктурен проект. И ако сме попаднали на твърдението, че е толкова огромен, че влияе върху въртенето на Земята, идеята всъщност не е толкова нелепа, колкото звучи.

Разположен в централната китайска провинция Хубей, язовирът "Три клисури" обхваща най-дългата река в Евразия, река Яндзъ. Той използва водния поток от три близки клисури - Qutangxia, Wuxia и Xilingxia за завъртане на турбини и генериране на електричество.

Твърденията за неговите способности за изместване на Земята изглежда произхождат от публикация от 2005 г. на НАСА, която изследва как катастрофалното земетресение и цунамито в Индийския океан през 2004 г. са повлияли на въртенето на Земята. Там се обяснява как промяната на разпределението на масата на Земята може да има много малко влияние върху инерционния момент на планетата, концепция във физиката, която описва колко трудно е да се върти обект около дадена ос.

Това е същият феномен, който обяснява как кънкьорът на лед може да увеличи скоростта на въртенето си, като прибере ръцете си близо до тялото си. По същия начин въртенето на Земята може да бъде повлияно след земетресени,е поради движението на тектоничните плочи. Учени от НАСА показват, че точно това се случва през 2004 г. след земетресението в Индийския океан. Като се движи около сеизмичната структура на планетата, земетресението променя масовото й разпределение и намалява продължителността на деня с 2.68 микросекунди.

На теория е възможно масивна промяна на водата да направи същото. В публикацията от 2005 г. д-р Бенджамин Фонг Чао, геофизик в Центъра за космически полети Годард на НАСА, обяснява, че гигантският китайски язовир може да побере 40 кубични километра вода. Според неговите изчисления това изместване на масата ще увеличи продължителността на деня с 0.06 микросекунди и ще премести полюсната позиция на Земята с около два сантиметра.

Не е много, дори в сравнение с незначителния ефект от гигантските земетресения, но е доста значим за структура, създадена от човека. Хората влияят върху въртенето на Земята и по други начини. Подобен ефект в момента се причинява от изменението на климата и неговото въздействие върху разпределението на масата на Земята. С повишаването на температурите полярните ледени шапки се топят и тропическите морета се издигат, което води до събиране на повече маса на екватора на планетата, отколкото на нейните полюси.

Поради тази причина трябва да сме готови да преживеем по-бавно въртене на Земята и много малко по-дълги дни. Ефектът е незначителен за ежедневното ни възприемане на живота на планетата Земя, но може да доведе до объркване за свръхточни устройства за отчитане на времето като атомни часовници. Възникналият проблем кара някои учени да твърдят, че светът ще трябва да отчете отрицателна високосна секунда (т.е. минута само с 59 секунди) през следващото десетилетие, пише IFL Science.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай