Събота,

Ядем кашкавала с опаковката

От: Администратор -
A
A
A

Иде краят на найлоновите пликове, замърсяващи сушата и океана

Фолиото от млечен протеин предпазва по-добре от окисляване, може да му се добавят витамини

Вижда се краят на найлоновите пликове, които се превръщат в боклук, замърсяващ околната среда. Учените създадоха фолио, което се яде.

Иновативните, изработени от млечен протеин опаковки, могат да стигнат до рафтовете на магазините в рамките на три години. Този годен за консумация амбалаж би спомогнал за намаляването на лавината от пластмасови отпадъци, които се трупат в океаните и на сушата, пише Daily Mail, цитирано от nauka.offnews.bg.

Новото фолио е разработено на базата на казеин - протеин, съдържащ се в млякото. Материалът изолира до 500 пъти по-добре от пластмасата хранителните продукти от кислорода, който ги разваля.

И защото е произведен от мляко, е биоразградим, устойчив и дори годен за консумация.

Водещият изследовател - д-р Пеги Томасула (Peggy Tomasula) от Департамента по земеделие на САЩ заяви: "Фолиото на основата на протеин е мощен кислороден блокер, който предотвратява развалянето на храните."

На пазара вече има опаковки на хранителна основа, но са изработени от нишесте, което е по-поресто и позволява кислородът да проникне чрез микроскопичните пролуки.

В момента масово използваното в търговската мрежа фолио за амбалаж на храна е произведено от петролни продукти и е едновременно неефективно за предотвратяване на развалянето. Има подозрение, че то изпуска потенциално вредни съединения в храните.

Опаковките, базирани на казеин, изглеждат подобно на обикновения пластмасов амбалаж, но са по-малко разтегливи и по-добре блокират кислорода.

Авторите на изобретението казват, че към опаковъчния материал може да се вложат хранителни добавки като витамини, пробиотици или ароматизатори.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички