Вятър и поледици за голямото завръщане

Вятър и поледици за голямото завръщане | StandartNews.com

Жълт код в 16 области днес, пак сняг в неделя

Мразовитото време прави голяма част от нашенците предпазливи. Хората следят прогнозите за времето, за да преценят кога да пътуват. От КАТ призоваха хилядите нашенци, които посрещаха Новата година извън дома си, да тръгнат по-рано на път и да бъдат внимателни по пътищата.

---

Първа вълна на голямото завръщане след празниците се очаква днес. 750 000 българи тръгнаха на път за Коледа и Нова година, сочат данните на полицията. Част от тях се прибират по домовете си в събота, но най-големият трафик ще бъде на 4 януари. Освен с натовареното движение през уикенда шофьорите трябва да се съобразяват и с времето. Според синоптиците сибирският студ ще си отиде временно днес. Температурите днес ще са положителни - между 3 и 8 градуса. Водачите обаче трябва да са внимателни, защото се очаква да духа силен вятър, който крие опасности. За 16 области е обявен жълт код. Той важи за Пловдив и Пазарджик, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Силистра, Разград, Шумен, Варна, Добрич, Пловдив и Пазарджик. Още по-лошо ще е времето в неделя. Тогава се очаква да завали дъжд, който ще премине в сняг. Синоптиците предупреждават, че има опасност от поледици. Екипи на КАТ по всички входни и изходни артерии на София ще регулират движението.

С оглед на безопасността ще бъде ограничено движението на тежкотоварни камиони в неделя от 2 следобед до 10 вечерта. От КАТ са предвидили и групово спиране на шофьори за проверки по т.нар. холандски метод. Минимум две патрулки с по 4 полицаи ще отбиват няколко коли едновременно и ще ги проверяват най-вече за употреба на алкохол, наркотици и неправоспособни водачи. Мярката е, за да се избегнат всякакви съмнения за корупция. Пътните полицаи предупреждават, че алкохолът се разгражда бавно и е възможно да има остатъчни алкохолни пари в дробовете на шофьора, които при тест с дрегер да отчетат непозволена концентрация. Желателно е водачите да са отпочинали, да не се разсейват от пътниците в автомобила, а да са съсредоточени върху управлението му и пътната обстановка.

"Осигурете си резервни крушки. Не потегляйте с летни или износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг", съветва КАТ. Заради голямото завръщане БДЖ пуска допълнителни вагони с 10 хиляди места по най-натоварените направления. От железниците напомнят, че има отстъпка от 10 до 30% за двупосочни билети. Между 350 и 400 хиляди българи са пътували извън страната за празниците, съобщи пък вчера Байко Байков, председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции пред Фокус. У нас най-посещавани са курортите Банско, Боровец и Пампорово.

Пратихме 15 млн SMS честитки за ЧНГ

Пратихме 15 милиона SMS честитки за Нова година. Над 5 милиона SMS-и изпратиха клиентите на Мтел за Нова година до близки и приятели. SMS-ите са регистрирани в периода между 12 часа на 31 декември 2014 година и 24 часа на 1 януари 2015 година, като най-големият пик традиционно е в първия час след полунощ, съобщиха от телекома. От Мтел обявиха, че все повече клиенти предпочитат да поздравят близки и приятели лично в разговор по телефона, тъй като цените за обаждания през последните години стават все по-изгодни.

Подобни са данните и на Теленор. Абонатите на телекома са изпратили над 5,14 милиона SMS, като в първия час от новата година бе отбелязан и нов рекорд и ръст от 15% на гласовите обаждания в сравнение със същия период на 2014 г. Отделно голяма част от хората са честитили новата година на приятели и познати, използвайки мобилен интернет.
От 12 часа на 31 декември 2014 г. до 24 часа на 1 януари 2015 г. в мрежата на VIVACOM пък са били изпратени около 4,8 милиона SMS-а.

Иде дълга зима, мечките заспаха късно

Иде дълга зима, мечките тази година заспаха по-късно. Това каза директорът на Държавно ловно стопанство "Извора" - Девин, инж. Стоян Сарйиски, цитиран от Фокус. По думите му животните са се покрили непосредствено преди Коледа, около 20 декември. А обичайно заспивали зимен сън най-късно до 10 декември. Причините за по-късното заспиване може да са две - по-топлото време през декември и очакваната по-продължителна зима. "Мечките имат доста добре развит усет и ако предусещат, че зимата ще е дълга, умишлено заспиват по-късно", отбеляза инж. Сарийски.

"Витошко лале" светна за ски сезона

Пистата "Витошко лале" се окъпа в светлина вчера в 18 ч за откриването на сезона над София. От днес пистата ще работи през деня, а цената на дневната карта е 35 лв., като в нея влиза и планинска застраховка. Ученици, студенти и пенсионери ще се спускат за 28 лв., а децата под 12 г. - срещу 21 лв. Полудневната карта до и след 12,30 ч е 22 лв.
Температурата бе от -0,5 градуса на "Алеко" до 1,2 градуса на "Витошко лале". Снежната покривка е 50 см.
"Витоша ски" АД отваря пистата за осми пореден сезон, като създава условия за каране на ски и пребиваване в планината, близки до най-добрите стандарти.

Кабинковият лифт от Симеоново също ще работи в светлата част на деня. Билетите за отиване и връщане са 10, 8 и 6 лв., съобщиха от фирмата.

Ампутираха краката на премръзнал клошар

Бездомник изпрати старата година с ампутирани два крака, премръзнали по време на последните студове по варненските улици. 61-годишният клошар бил намерен в безпомощно състояние преди Новата година от граждани, които го откарали и настанили в Клиниката по термични травми към Военноморска болница. Докторите обаче не успели да се преборят, защото вследствие на премръзването на крайниците и получената гангрена се наложила крайната мярка за ампутацията. Тъй като пациентът бил с адресна регистрация в Девня, лекарите от болницата са се нагърбили и със задачата да се свържат с общинската управа в градчето, която да му осигури нужния за неговото състояние подслон.

Трима бургазлии посрещнаха Нова година в болницата, след като пострадаха от взривени пиратки. За щастие няма откъснати пръсти. Бомбаджиите са извадили късмет и са се отървали със сравнително леки наранявания. От болницата съобщиха, че всички са изписани за домашно лечение. Над 10 души са приети в спешния център след препиване в новогодишната нощ. Всички те са получили силна алкохолна интоксикация, но няма опасност за живота им, съобщиха от шоковата зала. Трима от пациентите са деца в 5-и, 6-и и 7-и клас.

630 на Царевец при -10

630 туристи се качиха на "Царевец" в първия ден на новата 2015 година. Първият посетител за новата година бе Татяна Дюкенджиева, доцент от Техническия университет в латвийската столица Рига. Точно в 12 ч директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов я посрещна на входа на крепостта. Още 628 души разгледаха крепостта "Царевец" до 17 часа в първия ден на Новата година. 75% от туристите бяха румънци, дошли в града за празниците, казаха от музея. Сред българите най-многобройни са били студентите.

Следващата голяма ваканция за 3 март

Следващата голяма почивка за всички ще е за Деня на Освобождението - 3 март. Тогава ще имаме 4 дни ваканция. Празниците ще започнат от 28 февруари в събота и ще продължат до вторник (3 март) включително. Междинният 2 март, който се пада в понеделник, ще бъде отработван на 21 март. Великденската ваканция също е 4-дневна. От 10 до 13 април, като Възкресение Христово се пада на 12 април.

Денят на труда 1 май е в петък и тогава пак се събират 3 почивни дни. Денят на храбростта - 6 май, обаче се пада в сряда и няма как да бъде слят в по-голяма почивка. В неделя са денят на славянската писменост и култура - 24 май, и 6 септември, когато честваме Съединението. За 22 септември - Деня на Независимостта, ще почиваме 3 дни - от 19 до 22 септември. За следващите Коледа и Нова година ще имаме по 4 почивни дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай