Всяка четвърта жена в България е жертва на сексуално насилие

Всяка четвърта жена в България е жертва на сексуално насилие | StandartNews.com

„По данни на европейско изследване всяка четвърта жена в България е жертва на сексуално насилие", заяви в студиото на „Здравей, България" Надежда Стойчева – психотерапевт, директор на фондация „Анимус".

По думите й нарушенията в психиката и травмите, които се нанасят на деца, които са под 18 години, са не само в интимния свят на децата. „Всичко това е удар върху доверието във възрастния", добави тя.

„Много е трудно за едно момиче да проговори, в случая поредица от момичета, които имат такъв спомен. Няма как в живота да има такава измислица от хора, които не се познават. Когато те проговорят, е нужна сериозна поддръжка от обществото. Изключително мъчително за тях е да не им се вярва. Проговарянето е трудно от емоционална гледна точка. Разпитите също са трудни, защото самите момичета понякога изпитват чувство за вина", добави психотерапевтът Надежда Стойчева.

„Накара ме да си махна бюстието и да ме маже по гърдите с някакво олио, че трябвало да се усвои. Успявал е против моето желание да осъществи полов контакт с мен", разказва Габриела.

Разказите за сексуална злоупотреба са на ученички в спортното училище на ЦСКА в София. Преди дни те обвиниха в блудство треньора си по джудо- Симеон Ценев. Едно от момичетата твърди, че е изнасилено.

Габриела не може да забрави. Била е на тринайсет когато твърди, че е събличана и опипвана. Срамувала се е и се страхувала да разкаже, до онзи ден, когато разбрала, че не е единствената. Днес тя е на 17 годин и вече не тренира джудо. Категорична е, че треньорът й Симеон Ценев се опитвал да я насили неведнъж.

В спортните среди, всички знаели за наклонностите на Симеон Ценев, но всеки си мълчал, твърдят и родители на деца от школата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай