Внасяме работници за зимния сезон

Внасяме работници за зимния сезон | StandartNews.com

За да се подобри обслужването в родните курорти, ще внасяме персонал от страни извън ЕС. Искането е отправено от представители на бранша по време на заседанието на новосформирания Съвет за кадрите в туризма. Практиката вероятно ще започне да се прилага още през идния зимен сезон, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Експертите са настоявали да се удължат и стажовете на желаещите да работят в сферата на туризма от 3 на 6 месеца. Хотелиери пък ще организират безплатни езикови курсове и правят собствени обучителни центрове.

Вносът на кадри се налага, тъй като български персонал предпочита да работи в чужбина за по-висока заплата. В родните курорти у нас за 8-часов работен ден нискоквалифицирания персонал получава минимум 500 лева. Ангелкова съобщи и че има 30% ръст в издадените визи от Русия. От бранша твърдят, че голяма част от тези туристи не се настанява в хотели, а в апартаменти, които често са и в сивия сектор. Ангелкова обяви и че е инициирана спешна проверка на къмпинг "Черноморец" заради блокиран достъп до плажа.

Проверката е по сигнал, че в събота камион и няколко яки момчета не допускали туристи до мястото. Стигнало се е и до намесата на полицията. Според новите наематели на плажа проблемът вероятно идва от бивш техен съдружник, който купил 5 декара от територията на къмпинга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай