Владици в паника за дядо Галактион

Влязъл в Правителствена болница заради стара пневмония

Владици в паника за дядо Галактион | StandartNews.com

София. Една от конспиративните версии, които подпалиха Светия синод, удари на камък през уикенда. Приетият в столичната болница "Лозенец" старозагорски митрополит дядо Галактион има проблеми със здравето, но в никакъв случай не е тровен. Такова беше становището на лекарите от клиниката, известна повече като Правителствена.

Духът в бутилката бе изпуснат по-рано от президента на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, който наистина е добър приятел на владиката. "Предупредете дядо Галактион, това негово продължително боледуване не е пневмония, него го тровят", съобщил на синдикалния бос покойният варненски митрополит Кирил. Според Христо Латинов, шеф на синдиката на свещенослужителите към "Подкрепа", който също бил на тази тайнствената вечеря във Варна, владиката се позовал на "оперативна информация" от свои приятели. След това лентата се завъртя на бързи обороти. Оказа че, и ловчанският владика Гавраил знаел за това покушение. "Покойният дядо Кирил много отдавна ми беше казал, че дядо Галактион е бил отровен. Въпросът е, че аз не повярвах в това нещо, затова на никого не бях го казал, даже на митрополит Галактион не съм го казвал", разкри в тв предаване дядо Гавраил.

Той потвърдил своята версия и пред Светия синод миналата седмица. Това накара Пловдивският митрополит Николай, засегнат от постоянните внушения, че едва ли не той стои зад това злодеяние, да сезира главния прокурор да бъдат проверени твърденията, че някой трови неговия събрат Галактион. Междувременно старозагорският владика неочаквано бе приет в кардиологията на Правителствена болница миналата седмица. "Няма нищо страшно. Дядо владика отдавна планираше да влезе в болницата за изследване", обясни един от близките му свещеници, който пожела анонимност. Според него точно на именния ден на митрополита в средата на ноември, когато се честват Св. Галактион и Епистимия, се обадили на владиката от Правителствена болница, че е в графика за изследване за края на ноември. Кардиолозите трябвало да му направят пълни изследвания заради прекарано тежко заболяване.

"През февруари, по време на избора на патриарх и малко след това, дядо Галактион изкара много тежка двойна бронхопневмония", припомни отец Емилиян. Той бе в делегацията на епархийските избиратели, участвали в избора на глава на Българската православна църква. Белодробното заболяване според близки до дядо Галактион оставило сериозни следи и разклатило здравето му. "От 6 месеца не сме се виждали насаме, преди го правехме поне веднъж месечно", сподели ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков. Той е църковен настоятел и се ползва с доверието на старозагорския владика. За пръв път тази година митрополитът не уважил и откриването на учебната година във вуза. Изпратил викария, като се извинил, че не се чувства добре.

"Не съм чувал да го тровят, но в България всичко е възможно, по-лошото е, че разделението в БПЦ е много голямо", заключи загрижен професорът. Голяма част от вярващите споделят неговото мнение, като припомнят, че страховитите факти за "убийството" на дядо Кирил и "тровенето" на дядо Галактион неслучайно се появиха преди повторния избор на новия Варненски и Преславски митрополит. За свещеници и миряни с по-конспиративно мислене тези слухове са ченгеджийска разработка, за да се отклони вниманието на хората от обществените проблеми в държавата. Неслучайно в тях бил замесен и владиката с най-"богато" агентурно минало. Както е известно, комисията по досиетата обяви, че дядо Галактион е единственият владика, сътрудничил като агент "Мишо" на три управления на зловещата ДС - 1-во, 3-то и 6-о. До 2007 г., когато бяха изнесени тези данни, старозагорският владика все още не бил снет от отчет.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай