Сряда,

Вижте какво ценно нещо ни отне вирусът

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Свърши ли веднъж коронавирусната напаст нездравословните ръкостискания в етикета на човешките отношения най-вероятно ще бъдат заменени с леки поклони от разстояние, прогнозира в свой репортаж РИА Новости.

Агенцията цитира професора по социална психология в университета във Флорида проф. Джеймс Шепърд. 

По думите на специалиста ръкостискането е западна норма на поведение, докато в източните култури са по-разпространени поклоните. Подобни жестове Шепърд счита за здравословни и те със сигурност ще заменят ръкостисканията след стресовите ситуации из целия свят, породени от пандемията. 

"Ако обществените лидери възприемат тренда, то поклоните бързо могат да се превърнат в норма и на Запад", добави психологът. Друг вариант според специалиста е докосването с юмруци. Но при тях все още съществува форма на контакт, който мнозина ще се опитват да избягват след спомена от COVID-19.

В много страни по света властите излязоха с препоръки гражданите да спазват социално дистанциране и да избягват ръкостисканията при общуване, припомня сайтът. 

Миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп сподели личния си опит при предпазването от коронавируса. Той се отказал от здрависванията в полза на традиционното индийско приветствие намасте.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички