Витамин D пази от рак

Той намалява развитието на болестта

Витамин D пази от рак | StandartNews.com

Изследователи от болницата "Brigham And Women" от Харвардското медицинско училище установиха връзка между приемането на добавки с витамин D и намаляване на риска от метастатични или фатални форми на рак, съобщи електронното издание "MedicalExpress".

Учените от години се опитват да установят връзката между витамина D и злокачествените заболявания. Установено е, че хората, които обитават районите около екватора, боледуват и умират по-рядко от някои видове рак. В лабораторни условия също е установявано, че витаминът намалява развитието на рака.

Екипът от споменатата болница, който публикува изследването си в списанието на Американската медицинска асоциация, е установил, че витамин D е свързан с намаление от 17 на сто на риска от напредване на развитието на рака, предава БТА. При пациенти с нормален индекс на телесна маса рискът намалява с 38 на сто, което означава, че индексът на телесната маса оказва влияние на връзката на витамин D и развитието на рака.

Изследователите са анализирали данни от мащабно проучване, проведено в петгодишен период и приключило през 2018-а, в което са участвали над 25 000 души - мъже над 50 г. и жени над 55 г., които не са били болни от рак в началото на изследването и част от тях се разболели по време на проучването. Те вземали в различни комбинации омега-3, витамин D и плацебо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай