Витамин D, C, B12... Кои от тях да поемаме все пак

Пазарът действително е залят с всякакви витамини, минерали и формули

Витамин D, C, B12... Кои от тях да поемаме все пак | StandartNews.com

Чрез приемането на витамини чрез хранителни добавки ни обещават по-добър имунитет, по-добро здраве, красива кожа, коса, какво ли още не. Но правят ли го наистина? Отговорът е - понякога, пише "Дарик".

Пазарът действително е залят с всякакви витамини, минерали и формули. Том Джънейн, експерт по здравословно хранене, класира най-подходящите добавки, които можем да приемаме предвид начина на живот, който западните общества водят.

Витамин D

Въпреки че слънчевите часове у нас не са малко, трудно бихме могли да поддържаме необходимите нива на витамина целогодишно, коментира той пред Hello Magazine. Витаминът е един от основните, поддържащи човешкото здраве. Той участва в регулирането на метаболизма. Ако не искате да пиете вит. D под формата на хапчета, има го в големи количества в по-мазните риби, дреболии, млечни продукти, яйца и ядки.

Желязо

То е съставна част от хемоглобина, а дефицитът му е често срещано състояние. Една на всеки 10 жени има такъв проблем. Той ще стане дори по-популярен с разпространението на вегетарианството и веганството. Богати храни на желязо са всички меса, както и морските продукти.

Магнезий

Ако имате проблеми със съня, може би именно магнезият ще ви помогне и то бързо. Преди да прибегнете до магнезий под формата на таблетка, пробвайте да хапвате повече спанак, авокадо, банани, броколи, боб и зеле. Ако те не помогнат, проучете коя е най-добрата форма на магнезий за вашите лични нужди.

Витамин С

Най-добре е витаминът да се приема чрез храната. Портокал, киви, броколи, кейл, карфиол - всички те са изключително богати на ценния витамин. Той е мощен антиоксидант, имунен стимулатор, а и повишава усвояването на желязото. Поддържа кожата ни здрава и красива.

Витамин B12

Ако чувствате умора, може би имате именно такава липса. B12 е полезен за нервната система, а дефицитът му може да доведе до стомашни проблеми, както и риск от сърдечни заболявания. Редовният прием на този витамин подпомага репродуктивните функции, регулира настроението, подпомага за психичното здраве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай