Висшият адвокатски съвет встъпи в длъжност

Ралица Негенцова вече е негов председател

Висшият адвокатски съвет встъпи в длъжност | StandartNews.com

София. Новоизбраният Висш адвокатски съвет встъпи в длъжност тържествено в петък. Това се случи точно в 14.30 ч. в сградата на "Калоян" 1 в столицата, в присъствието на досегашните членове на Съвета и досегашния председател Даниела Доковска. Час по-късно встъпиха в длъжност и членовете на Висшия контролен съвет и Висшия дисциплинарен съд.

"Днес е тържествен ден, защото приключва един успешен мандат и започва този на новия ВАдвС. Имаше много дебати, но бяхме единомишленици. Взимахме принципни решения, макар те да не се харесваха на всички", заяви Доковска. Тя благодари за професионализма, отговорността и компетентността, с която за работили досегашните членове за интересите на адвокатурата.

"Да умножим и надградим направеното досега. Благодаря Ви за това, което ни оставяте и се надяваме да постигнем още много. Ние ще бъдем в основата на промените, които ще доведат до развитието и добруването на адвокатурата. Времената са трудни и сега повече от всичко адвокатурата се нуждае от консолидиране и то трябва да започне от сработването ни като екип", каза новият председател на ВАдвС Ралица Негенцова. 

Говорителят на Централната избирателна комисията (ЦИК) от квотата на БСП Ралица Негенцова напуска комисията след изборите, потвърди самата тя пред БНТ. Според нея трудно ще съвместява отговорностите си на член и говорител на ЦИК с председателския пост във Висшия адвокатски съвет, на който беше избрана в края на февруари и на който встъпи днес, макар да няма законово ограничение за това.

Проведе се и първото заседание на новия ВАдвС, на което бяха избрани двамата зам.-председатели на Съвета и главния секретар.

За главен секретар бе преизбран Валентин Бенатов, с 9 гласа "за" от общо 15 членове. Другият кандидат Марио Топчийски получи 6 гласа. За зам.-председатели бяха номинирани Юри Бошнаков (Адвокатска колегия-Бургас, досегашен член", Петър Зафиров и Атанас Железчев от Адвокатска колегия-София. Зафиров и Железчев си направиха отвод и бяха издигнати Емилия Недева (Адвокатска колегия-Пловдив) и Йордан Йорданов (Адвокатска колегия-В.Търново). Бяха избрани Юри Бошнаков и Йордан Йорданов.
Антония Кюмюрджиева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай