Видин иска статут на стара столица

Видин иска статут на стара столица | StandartNews.com

Видин иска да бъде признат за стара столица на България, съобщи Крaсимир Михайлов, координатор на местното гражданско движение „ДНЕС". С този статут градът ще може да си осигури повече европейски средства за реновиране на историческите си паметници и забележителности.

Изпратили сме писма с това искане до Министерството на културата, комисията по култура на народното събрание, премиера, обясни Красимир Михайлов. Отговор обаче нямаме. Видин няма и лоби за постигане на това искане.

Повод за писмото е една стратегия на министерството на културата за развитие на културния туризъм. В нея се обозначават градове-центрове за този вид туризъм. В специален раздел са включени старите столици на България – Плиска, Преслав, Велико Търново. Видин не фигурира сред тях.

Видин е бил столица на България през 14-ти век. Той е бил седалище на един от последните български царе Иван Срацимир, на който неотдавна бе издигнат паметник. От 1280 година с прекъсвания Видин се е управлявал от династията на Шишмановци. Всяко слово на видинските кметове по различни поводи и на митрополит Дометиан представя Видин като „старопрестолният ни град".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай