Възстановяват манастир от 12-и век

Възстановяват манастир от 12-и век | StandartNews.com

Уникален древен манастир, събарян и опожаряван няколко пъти, но оцелял през вековете, привлича все повече туристи от страната и чужбина в полите на Малешевска планина. И е на път да бъде възстановен в целия му блясък. Светата обител се намира на над 20 км от общинския център Симитли.

Тя е в махала Поповска на село Брестово, което някога е било махала на село Тросково. Затова и манастирът е кръстен Тросковски. Основан е още по време на Втората българска държава. Днес е запазена църквата, възобновена в този вид през 1906 г., както и част от зидовете на жилищните сгради на монасите. Светата обител е построена в далечната 1149 година, която е прави по-стара дори от Рилския манастир.

„Имаме готов проект за Тросковския манастир. В него са отсядали Васил Левски и Иван Рилски, а цар Иван Асен II е прекарал детството си там. Искаме да възстановим манастира такъв, какъвто е бил. Ще продължим да развиваме поклонническия туризъм в нашата община", разкри кметът на община Симитли Апостол Апостолов.

Манастирът е строен по уникална технология. Древните майстори споявали камъните с хоросан, напоен с мляко за по-голяма здравина. Предполага се, че слагали още захар и яйца. През 2007 г. храмът е реставриран със средства на община Симитли.
През Средновековието тук е имало над 100 монаси. Историята и преданията разказват, че от тази света обител преди векове започва събирането на дарения за изграждане на Рилския манастир.

Монасите заделили доста от спестените пари за строителството на Рилската света обител. Градежът на църквата в Рилския манастир в първоначалния му вид е правен по макет на Тросковския манастир. От тук са пренесени и огромните казани за курбан, които и до днес ги има в Рилската света обител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай