Възстановяват къща на патриций в Никополис ад Нестум

Възстановяват къща на патриций в Никополис ад Нестум | StandartNews.com

Благоевград. Къща на римски патриций изследва екип археолози начело с професор Маргарита Ваклинова в древния град Никополис ад Нестум край Гърмен. Специалистите са на терен вече десетина дни и продължават да изследват югоизточния край на селището.

Там бяха открити преди време помещения на богата римска къща, те са разположени около квадратен двор, застлан с калдъръм. В центъра на двора има кладенец, а в него археолозите са намерили монети от II в. По-късно - в IV в., е построена колонадата, обграждаща двора отвсякъде. Къщата е разрушена от мощно земетресение в средата на V век. Сега обаче има всички възможности запазените колони да бъдат вдигнати на мястото им, да се направи възстановка на сградата.

„В тази сграда при предишните разкопки намерихме огромно количество монети, теглилки за монети, в същото време там са били разположени кухня, складови помещения. Ползвала се е и за лични, и за обществени нужди. Имала е огромно значение за нейните обитатели. Следващата седмица ще обявим каква работа сме свършили сега", каза проф. Ваклинова.

Тя и колегите й няма да успеят да приключат работата си по постройката тази година, тъй като не са отпуснати достатъчно средства. Учените ще са на терен до средата на октомври.

Никополис ад Нестум е построен от римския император Траян след покоряването на даките през 106 г. и присъединяването на Дакия към Римската империя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай