Валежи и оранжев код в 7 области

Валежи и оранжев код в 7 области | StandartNews.com

Очаква се много от реките да повишат нивата си

София. Оранжев код за проливни валежи е обявен за късния следобед днес в седем области в страната. Това са Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Бургас, Ямбол и Сливен.

Очакват се количества между 30-50 л/кв.м. Валежите ще продължат и в четвъртък. Жълт код за дъжд и вятър е обявен в други региони на страната - Габрово, Велико Търново и Русе, Добрич, Варна, Хасково, Стара Загора и Кърджали.

Очаква се много от реките да повишат нивата си. Сред водоемите, които са нод наблюдение са реките Тунджа и Марица. Възможно е река Тунджа в района на град Елхово да достигне критичния червен праг.

Днес през страната ще преминава атмосферен фронт. Сутринта дъжд ще вали на много места в Западна България, а по-късно през деня валежите ще обхванат и останалата част от страната. Най-късно ще завали в Източна България, но през нощта срещу четвъртък валежите там ще са значителни.

По-значителни количества се очакват и на места в Централна и Южна България. През по-голямата част от деня ще духа слаб, в източните райони - умерен вятър от юг-югозапад и температурите там ще останат най-високи. След пладне вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще прониква студен въздух.

Максималните температури ще са в широк интервал от 9° – 10° в северозападните райони до 17° – 18° в югоизточните райони. Атмосферното налягане ще се понижи още и ще бъде по ниско от средното за месеца, но привечер отново ще се повиши значително.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай