В Мизия търсят препарати, на крачка са от епидемия

В Мизия търсят препарати, на крачка са от епидемия | StandartNews.com

Враца. Осми ден след наводнението в град Мизия, хората се борят с мършата и страха от епидемия. Продължава отводняването, но нивото на водата е над метър в най-ниската част на града.

Телата на мъртвите животни не могат да бъдат извадени все още и от общината апелират за даряване на дезинфектанти.

„Има много животни неприбрани, ако плъзне епидемия ще стане още по страшно – ако може, да пращат средства за почистване, виждате", каза Стоян Радойски, който е жител на Мизия, доброволец и дарител пред бТВ.

В много от наводнените къщи все още не може да се стигне до стопанските сгради. В една от къщите например има над 40 умрели заека, но в момента могат да бъдат извадени само с лодка.

Оказа се, че само една ГАЗ-ка и четирима служители на общината в Мизия се занимават с най-тежката и неприятна работа – извозването на мъртвите животни.

Засега е възможно почистване само в отводнените райони. В Мизия има над 30 доброволци, които помагат за събирането на тинята и унищоженото имущество, каза за БНР Васил Гурев от БЧК, който организира доброволческите групи.

За да се ограничи достъпа на измамници и мародери до домовете, за доброволците са предвидени ленти за ръката. От БЧК призоваха желаещите да помогнат с разчистването, да следят съобщенията за ситуацията в Мизия, защото голям брой доброволци са нужни за пълното отводняване. Те трябва да имат подходящи за работа в трудни условия облекло, гумени ботуши и здрави латексови ръкавици.

В бедстващия град няма питейна вода. Храната е от консерви и полевата кухня на военните. Все още е остра нуждата от лопати, ръчни колички, гумени ботуши и ръкавици, защото мащабното почистване на рухналите постройки, удавените животни, унищоженото имущество, мухлясалите сгради и тинята тепърва предстои. Информацията е на БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай