Утре ни удря мощна магнитна буря. Пикът ще е в този час

Тя ще е втора за този месец

Утре ни удря мощна магнитна буря. Пикът ще е в този час | StandartNews.com

На 25 септември мощна магнитна буря ще обхване Земята. Очаква се пикът на събитието да е в около 12 часа българско време.

Очаква се бурята да започне следобед на 24 септември, като първоначално тя ще е от клас G1, предава Лабораторията по слънчева астрономия на IKI и ISTP.

Магнитосферата ще се промени около 12:00 часа на 25 септември и би трябвало да започне да затихва към 18:00 часа българско време.

Това ще е втората силна магнитна буря през този месец, след като на 16 и 17 септември, мощна магнитна буря от клас G3 удари Земята.

Магнитните бури са явление, което се появява, когато на Земята достигат високоенергийни частици от слънчевия вятър. Тези частици взаимодействат с магнитното поле на Земята и причиняват промени в магнитното поле на планетата.

Или както от NASA просто ги описват - "взрив на енергия".

Разнопосочни изследвания показват, че магнитните бури могат да оказват влияние върху здравето ни – доказано причиняват главоболие, депресия, безсъние и други здравословни проблеми. Влияят на мозъка, като причиняват повишена тревожност, влошават значително качеството на съня, както и апетита и концентрацията. При хора с различни хронични заболявания причиняват болки в стомаха, гадене, повръщане, пресъхване на устата, потене и втрисане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай