Урок по родолюбие в музея

Урок по родолюбие в музея | StandartNews.com

Наплив на ученици за инициативата на в. „Стандарт"

В регионален исторически музей – Благоевград ще се проведе урок по родолюбие за ученици, организиран от вестник „Стандарт" и културната институция. Възпитаници на Трето основно училище „Димитър Талев" ще са в музея в 11,00 часа във вторник. Историкът и уредник Елена Александрова ще им изнесе музеен урок "Кратката свобода на град Горна Джумая (Благоевград) през 1878 г.".

Учениците ще са в нетрадиционна образователна среда и ще се запознаят с регионалната история, ще се докоснат до ценни реликви и музейни експонати, свързани с тези исторически събития. На вниманието им ще бъдат представени образци - оръжие на въоръжение на руската и турската армии, както и колодки с ордени, медали и нагръдни знаци на опълченците от Пиринския край Никола Джаров и Георги Банков.

„Първоначално решението бе само петокласници и шестокласници да присъстват на този урок по родолюбие. Но седмокласници настояха и те да научат повече за руско-турската война. Затова ще присъстват и те на този урок. Похвална е идеята на вестник „Стандарт", защото с подобни прояви възпитаваме децата в родолюбие", заяви помощник-директорът на Трето ОУ Васил Чолаков. Учениците ще чуят ценен урок за първото освобождение на града, което става факт на 12 февруари 1878 г. Свободата идва с руските войски, предвождани от майор Иван Павлович Орлински. „Населението посреща с радост освободителите. Но свободата не трае дълго. Скоро границата е установена на няколко километра северно от града и той остава отново в рамките на турската империя. Паметна плоча на майор Орлински се намира в катедралния храм "Въведение Богородично".

Децата ще разгледат и оригиналните фотографии на местните опълченци, както и печатни издания, които разказват за подвига на освободителите. „Учениците ще усетят духа на Освободителната война, ще се потопят в онова героично време", твърди историкът Елена Александрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай