Уникално: Учени наблюдаваха формирането на луна /Фото/

Подобно нещо се случва за пръв път

Уникално: Учени наблюдаваха формирането на луна /Фото/ | StandartNews.com

Астрономи за пръв път наблюдаваха формиране на луна около планета извън Слънчевата система, съобщиха Ройтерс и АФП. С помощта на обсерваторията АЛМА в Чили учените са засекли диск от газ и прах, струпващ се около една от две млади планети, които се движат в орбита около младата звезда PDS 70, намираща се на около 370 светлинни години от Земята.От такива околопланетни дискове се раждат естествените спътници. Откритието дава по-ясни познания за оформянето на планетите и естествените им спътници, казват учените.

Повече от 4400 екзопланети са открити извън нашата Слънчева система. Досега край тях не са откривани околопланетни дискове, защото почти всички екзопланети са разположени в напълно зрели слънчеви системи с изключение на двете "новородени" планети, които се движат в орбита около PDS 70.

Оранжевата звезда PDS 70 има маса, приблизително колкото на нашето Слънце. Тя е на едва на пет милиона години, а двете планети около нея са още по-млади. Те много напомнят на Юпитер - газовият гигант, който е най-голямата планета в нашата Слънчева система, макар да са по-големи от нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай