Уникални явления в небето! Две планети се сливат, луната става синя

Чака ни парад на планените, последният за годината

Уникални явления в небето! Две планети се сливат, луната става синя | StandartNews.com

Август 2024 г. обещава да бъде един от най-впечатляващите месеци за любителите на астрономията. Той ще ни предостави няколко грандиозни явления  - от рядката "Синя луна" до зашеметяваща гледка към Сатурн, парада на планетите и нощните облаци.

Падащите звезди

Персеиди са частици, изхвърлени от кометата 109P/Суифт-Тутъл по време на многобройните й завръщания във вътрешността на Слънчевата система. Този поток е един от най-зрелищните. Може да се наблюдава в нощта на 11-12 август, обещани са повече от 60 метеора на час. Падащите звезди ще станат видими в северната част на небето след залез слънце, но най-доброто време за наблюдението им е след полунощ.

Парад на планетите

Такъв парад на планетите се случва само в учебниците по астрономия. На 14 август ще се състои основният планетарен съвпад на годината. Марс ще премине много близо до Юпитер и двете планети ще изглеждат като една "звезда". Ще бъде възможно да се наблюдава явлението няколко часа преди изгрев слънце до 18 август.

А в ранната сутрин на 28 август шест планети - Меркурий, Марс, Юпитер, Уран, Нептун и Сатурн - ще се съберат, покривайки приблизително 170° от небето. Това ще бъде е последният парад през 2024 г.  Някои планети могат да бъдат трудни за разграничаване с просто око, така че е добре да се гледа с бинокъл или телескоп. 

Синя луна

На 19 август привечер ще се види уникалната "Синя луна". Все още не е известно откъде идва оригиналното име, тъй като луната всъщност не става синя, а остава сива. Но това е оптична илюзия. Дължи се на мъгла от прахови частици в земната атмосфера. Следващата Синя Луна ще се случи чак на 20 май 2027 г

Сиянието на  Сатурн

Сатурн и пълнолунието ще се виждат на небето на 20 август. Пълнолунието ще изгрее около девет часа вечерта, а точно над него и вляво може да се види ярък Сатурн с лек жълтеникав оттенък.

Цветни облаци

Те се виждат само привечер, когато Слънцето е под хоризонта и ги осветява. Тези облаци могат да бъдат със синкави или сребристи нюанси и да изглеждат като тънки ивици или вълни в небето. Те се образуват от малки ледени кристали, които се образуват около космически прахови частици. Явлението може да се наблюдава през целия август.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай