Уникална за света златна купа показват в Плевен

Вълчитрънското съкровище привлича туристи от цял свят

Уникална за света златна купа показват в Плевен | StandartNews.com

 

Резултат с изображение за чудесата на българия

Уникална за света златна купа се пази в музеь в Плевен, казва директорът му д-р Володя Попов. Тя е намерена е Белене и е най-ранната в света златна тракийска фиала - от времето на Троянската война /ниска чаша, използвана за вливане на течности при жертвоприношения/. По думите му впечатлява с изящност и лекота на формата и силуета.

В регионалния музей има златни и сребърни съкровища, които привличат туристи от цял свят, защото са в основата на световната цивилизация, добави археологът, цитиран от БТА.

Едно от тях е Вълчитрънското тракийско съкровище, което няма аналог в света и е най-доброто копие на оригинала.

"В това съкровище всичко е ценно - изработено е от килограми чисто злато, технологията му е изумителна, съдовете са от 1500 години преди новата ера. Към онзи момент това е връх в технологичното обработване на металите, познати дотогава, бронз, сребро и злато", отбелязва д-р Попов.

Вълчитрънско съкровище е най-ранното от намерените досега тракийски съкровища и най-голямо сред древните находки от този род в Европа. Общото му тегло е 12.425 кг и вероятно е било притежание на тракийски вожд.

Музеят съхранява още един уникат за света - тракийското сребърно съкровище, единственото изцяло запазено съкровище с еднакви съдове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай