Уникална разходка! Потопено село и вековен храм до София

Разстоянието с кола е около час

Уникална разходка! Потопено село и вековен храм до София | StandartNews.com

Още една чудесна възможност да посетите емблематично за историята място.

За всички столичани, които обичат да се разхождат извън столицата през уикенда - язовир Пчелина със сигурност би представлявал интерес. Sofia24.bg ще ви разкаже за тази природна забележителност. Пчелина (до 1976 г. – "Лобош“) е язовир, който се намира в област Перник, община Ковачевци. Разстоянието до язовира от столицата се взима за около час с автомобил.

В експлоатация е от 1974 г. Стената му е земнонасипна, с дължина над 600 метра. Разположен е на река Струма, която се влива в него от югоизток и изтича при стената му на югозапад, близо до село Лобош. Името на язовира е свързано с намиралото се на това място изселено и заличено село Пчелинци.

В резултат на процеса на утаяване, на дъното на язовира са натрупани големи количества утайки. Дълбочината на язовира е над 18 метра. Край него има почивни станции на БАН, както и изграден развлекателен комплекс с басейни и дискотека. На брега на язовира се намира средновековната църква "Свети Йоан Летни“. Параклисът пази спомена за потопеното село Пчелинци, лежащо на дъното на язовира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Кой не скача е червен
преди 3 месеца

Преди повече от четвърт век СДС- Шайката потопи цяла България и не е необходимо да ходите където и да е било, за да видите резултата от това ненаказано все още престъпление Навсякъде, където и да сте и където и да погледнете ще видите разрухата, опростачването, мизерията и гнусотията седесарска.

Откажи